2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Moszkva és Kijev a baráti szövetség kapujában

Moszkva - KijevMoszkva és Kijev viszonyát vissza kell helyezni eredeti formátumába, vagyis baráti szövetséges és stratégiai viszonyt kell kialakítani.  Erről nyilatkozott az újságíróknak az ukrajnai választások nyertese, Viktor Janukovics. A megválasztott elnök megjegyezte, hogy az utóbbi időben Moszkva és Kijev viszonyában számos kérdés halmozódott fel, amelyek sürgős válaszadást követelnek.  Számos kérdésben Viktor Janukovics határozott álláspontot foglal el. Így, jelenleg megszabták Ukrajna és a NATO viszonyának formátumát. „Nem hinném, hogy a közeljövőben felmerülne Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdése. De amikor ez a kérdés felmerül, országos népszavazás hozza meg a döntést” – hangoztatta Janukovics.

 

Jelenleg Ukrajna tökéletesen egyetért Dmitrij Medvegyev orosz elnök javaslatával az európai kollektív biztonsági koncepciót illetően. Az új ukrán vezető a jövőben is ehhez kívánja tartani magát és élénken  részt venni a koncepció kifejlesztésében.
Ami pedig Oroszország és Ukrajna viszonyát illeti, a viszonyt a barátság és pragmatizmus alapjára kell helyezni. Az utóbbi 5 év során a kétoldalú viszonyban számos súrlódás volt, és ezeknek egy része negatívan befolyásolta Ukrajna kereskedelmi érdekeit. Viktor Janukovics szerint a gázszférában Ukrajna csak vesztett.

„Öt évvel ezelőtt gázszállítási konzorcium kialakítását javasoltam, amelyiknek köszönhetően modernizálni lehetett volna az ukrán gázhálózatot és lényegesen  növelni a gázszállítás volumenét.  Csak természetes, hogy a folyamatban részt vegyen Oroszország és az európai felhasználó országok. E helyett olyan események történtek, amelyeknek eredményeként Ukrajna megkerülésével kezdték kiépíteni a gázvezetékeket. Végeredményben 2009-ben Ukrajna több mint 25 milliárd köbméter tranzitgázt vesztett, ami a költségvetés számára jelentős veszteség” – hangoztatta Janukovics.  Ezzel kapcsolatban az új ukrán vezető konzultációkat kíván kezdeni Oroszországgal és az európai partnerekkel az ukrajnai gázszállítási rendszer stabil működése stratégiájának kidolgozása érdekében.

Konzultációkra van szükség az orosz hadiflottának 2017 utáni szevasztopoli állomásoztatása problémájában is, valamint a napjainkban alábecsült  orosz nyelv ukrajnai státusza kérdésében is. Viktor Janukovics megígérte, hogy  elnöki tisztségbe való beiktatása után haladéktalanul e problémák megoldásába fog.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...