2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Moszkva ellenezi a belügyekbe való beavatkozást

Oroszország nem avatkozik be az Egyesült Államok belügyeibe, és nem szeretné, ha mások beavatkoznának az orosz belügyekbe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

“Mániákus makacssággal jelennek meg újabb és újabb megalapozatlan vádak Oroszország állítólagos beavatkozásával kapcsolatban. Ezeket nem egyszer teljes mértékben visszautasítottuk” – hangoztatta a szóvivő.

“Oroszország nem szokott beavatkozni mások belügyeibe, és kategorikusan ellenzi, hogy bárki is beavatkozzon az orosz ügyekbe” – tette hozzá.

A washingtoni orosz nagykövetség hétfőn állásfoglalást tett közzé, amely egyebek között nehezményezte, hogy az amerikai elnökválasztási küzdelem több részvevőjének “oroszellenes” kijelentései a kétoldalú viszony “példátlan degradálódásához” vezettek. A diplomáciai képviselet aggodalmának adott hangot az orosz beavatkozással kapcsolatos “spekulációk” miatt, amelyeket valótlannak minősített.

Peszkov egyébként, arra a kérdésre válaszolva, hogy a szíriai feszültség kiéleződése miatt létrejöhet-e egy találkozó március 5-én Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, azt mondta, hogy többoldalú alapon folyik az államfők programjának egyeztetése. Hozzátette, hogy jelenleg nem a francia és német, hanem az iráni részvétellel megtartandó csúcstalálkozó előkészítése folyik.

Erdogan a nap folyamán korábban kijelentette, bízik benne, hogy a Szíriáról március 5-én megtartandó négyes csúcson lesz alkalma szemtől szemben találkozni Putyinnal.

Orosz hírügynökségi összefoglalók szerint a kormányellenes erők által ellenőrzött szíriai Idlíb tartományban a helyzet azután éleződött ki ismét, hogy az orosz és a török hadsereg február elején megpróbált érvényt szerezni a fegyvernyugvásnak, ám a terroriták támadásai felélénkültek.

A szíriai kormányerők a szélsőségesekkel szembeni ellenlépésként elfoglalta február 5-én elfoglalta Szakarib várost. Február 11-én a szíriai ellenzék – beleértve al-Kaida szíriai ágát, a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért Nuszra Front terrorszervezetet -, török tüzérségi támogatás mellett támadást indított Szakarib és Nejrab település ellen.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS