2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Moszkva: büntessék meg a Fejér megyei Csóron lévő szovjet katonasírok meggyalázóit

Az orosz védelmi minisztérium követeli a magyar hatóságoktól, hogy kutassák fel és büntessék meg azokat, akik a Fejér megyei Csóron meggyalázták a szovjet katonasírokat – jelentették pénteken orosz hírügynökségek. A csóri polgármester az MTI-nek elítélte a történteket, amelyekkel hétfőn szembesült, és bejelentése után a rendőrség folytat eljárást az ügyben.

Orosz hírügynökségek Vlagyimir Popovot, a katonai emlékhelyek gondozásával foglalkozó minisztériumi osztály vezetőjét idézték, aki kijelentette: sajnálatos, hogy a vandál cselekedetről a magyar hatóságok csak február 4-én értesítették az orosz védelmi minisztériumot. Hozzátette, hogy a sírkertben négy obeliszket ledöntöttek – közülük az egyik nem helyreállítható -, míg a központi helyen lévő márvány emléktáblát hat helyen megrongálták.

Az orosz védelmi tárca képviselője közölte, hogy a kár mértékét felmérve, már pénteken hozzálátnak a sírok helyreállításához. Emlékeztetett egyben arra, hogy tavaly év végén már helyreállították ezt az emlékhelyet azt követően, hogy októberben is vandál támadás érte. Akkor leverték és összetörték a katonasírokon lévő névtáblákat, míg a központi helyen lévő obeliszkről leverték a vörös csillagot.

Csete Krisztián (független) polgármester az MTI-nek pénteken elmondta: hétfőn szembesült a történtekkel és azonnal értesítette az orosz nagykövetség munkatársát. Bejelentést tett a körzeti megbízottnál, majd a nyomozók helyszíni szemlét is tartottak. Azóta a rendőrségi kihallgatások folyamatosan zajlanak – tette hozzá.

A településvezető elítélte a történteket és jelezte, a faluban korábban történt hasonlóan vandál cselekedetek alapján fiatalok követhették el a rongálást. Megemlítette, hogy a csóri emlékhely az országos átlagnál is rosszabb állapotban volt, ezért tavaly decemberben az oroszok megkezdték a helyreállítását. Az emlékhelyen egy nagy, illetve négy kisebb obeliszk található.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...