2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Moszkva: az ukrán nyelvtörvény célja a teljes elukránosítás

Az ország teljes elukránosítását célozza és ellentétes az ország alkotmányával Ukrajna nyelvtörvény-tervezete – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén.

“A lényegét tekintve ez a gyakorlatilag kötelező teljes ukránosítás törvénye. Rendelkezései jelentősen korlátozzák, sok esetben egyenesen megtiltják az orosz nyelv, a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a társadalmi élet különböző szféráiban” – mondta.

Zaharova rámutatott, hogy a törvény a nemzetközi jog több normája mellett ellentétes az ukrán alkotmánnyal is.

“Már most világos, hogy olyan döntéssel van dolgunk, amely csak elmélyíti az ukrán társadalom megosztottságát, még jobban eltávolítja az Ukrajna által átélt válság rendezésének perspektíváit” – vélekedett a szóvivő.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az ukrán nyelv kizárólagosságára vonatkozó törvény magában hordozza az ország délkeleti területei elvesztésének kockázatát.

“Kijev ma Donyecknek és Luganszknak az Ukrajnába való visszatérés olyan lehetőségét kínálja fel, amelyben nincs helye az orosz nyelvnek, az orosz iskoláknak és óvodáknak, az Oroszországgal való normális viszonynak, a Nagy Honvédő Háború (a második világháború Szovjetuniót érintő szakasza) és hősei emlékének” – hangoztatta a szenátor.

“Fenomenális butaság ez, amely előbb vagy utóbb valóban elvezethet ahhoz, hogy Ukrajna elveszíti délkeleti részét, és itt egészen pontosan nem Oroszország beavatkozásáról, nem a mi álláspontunkról van szó, hanem arról, hogy maga Ukrajna, annak jelenlegi vezetése végzetes hibákat követ el, amelyek kockázatot hoznak létre a területi épsége számára” – mondta Koszacsov.

A politikus szerint az ukrajnai konfliktus 2014-es kezdete óta “radikálisan megromlottak” a dél-keleti területek és Ukrajna többi részének együttélési feltételei.

Az ukrán parlament által csütörtökön megszavazott jogszabály-tervezet a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez. A törvény végrehajtását “nyelvfelügyelők” fogják ellenőrizni.

Petro Porosenko leköszönő ukrán elnök kijelentette, hogy kész aláírni a törvényt, amint kézhez kapja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó