2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Moszkva: az Egyesült Államok éhezésre és hidegre ítélte Európát

Az Egyesült Államok éhezésre, hidegre és elszigetelődésre ítélte az EU-t azzal, hogy nyomást gyakorolt a tömbre, hogy szakítsa meg kapcsolatait Moszkvával – jelentette ki pénteken Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke.

A Telegramon azt írta, hogy Washington “semmitől sem riad vissza, hogy ragaszkodjon a világ feletti hatalmához, miközben e cél érdekében a busz alá dobja az európai országok polgárainak jólétét és gazdaságát”.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban a földgáz 333 dollárba kerül ezer köbméterenként. “Ugyanakkor Washington 7,3-szor [magasabb] áron adja el Európának, ami versenyképtelenné teszi az EU gazdaságát” – írta, hozzátéve, hogy az eurózóna éves inflációs rátája rekordot döntött, 8,9 százalékot.

Vologyin elmondta, hogy Európát egy hőhullám sújtotta, amely hatalmas problémákat okozott a mezőgazdasági ágazatban, valamint az energiaválság, amelynek következtében az árak egy év alatt hatszorosára emelkedtek.

Az EU döntése az orosz energiaszállítások fokozatos megszüntetéséről és a Moszkvával való gazdasági kapcsolatok megszakításáról “Washington nyomására született” – állította az Állami Duma elnöke.

“Az Egyesült Államok politikáját Európában Anglia kényszeríti ki, amely magasról tette az EU-ra, valamint számos olyan ország, amely csak névlegesen szuverén – Litvánia, Lettország, Észtország, Ukrajna -, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Finnország pedig csatlakozott ehhez a ruszofób koalícióhoz az amerikai alamizsna reményében” – írta Vologyin.

Hozzászólása akkor hangzott el, amikor az EU-t az emelkedő világpiaci árak miatt energiaválság sújtja. A hónap elején a blokk jóváhagyott egy tervet, amelynek értelmében a tagállamok 15%-kal csökkentenék a gázfogyasztást a válság kezelése érdekében.

Az energiaválságot súlyosbította az is, hogy az EU úgy döntött, lemond az Oroszországból érkező földgázról, mivel a blokk megbízhatatlannak tartja a földgázszállításokat. Vlagyimir Putyin elnök azonban visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva leállíthatja az EU-ba irányuló gázszállításokat, és kijelentette, hogy az orosz energiaóriás, a Gazprom “kész annyit szállítani, amennyit szükséges”, de az EU “mindent maga zárt le”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...