2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Moszkva: a Pentagon és a brit flotta kerülje a kockázatos műveleteket

Az orosz fegyveres erők felszólítják az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy kerüljék a veszélyes manővereket, amikor a Fekete-tengerre vezénylik a hajóikat – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

“Felszólítjuk a hadihajóit a Fekete-tengerre küldő Pentagont és a brit haditengerészeti erők parancsnokságát, hogy ne kísértsék a sorsot fölöslegesen az ukrán +szúnyogflotta admirálisai+ által pórázon vezetve, és inkább a józan ész vezérelje őket” – mondta Konasenkov pénteken, a Pentagonnak a Defender brit rombolónak a Fekete-tengeren történt incidensről kiadott nyilatkozatát kommentálva.

Konasenkov szerint John Kirby volt ellentengernagynak, a Pentagon szóvivőjének tudnia kell, hogy a Krímet védő orosz fegyveres erők, a Fekete-tengeri Flotta hajóelhárító rendszerei számára a brit Defender romboló a Fekete-tenger bármely pontján csak egy nagy célpont.

Korábban Kirby támogatásáról biztosította a brit álláspontot, miszerint az orosz fegyveres erők nem nyitottak tüzet a brit rombolóra, és minden más csak orosz dezinformáció. Konasenkov szerint a brit és az amerikai fél nyilvánvaló tényeket próbál cáfolni.

Az orosz tábornok a Defendernek a Fekete-tengerben végrehajtott manőverét egy “provokáció epikus fiaskójának” minősítette, és úgy vélekedett, hogy az eset “foltot ejtett a brit királyi haditengerészet hírnevén”.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26517″]

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára. Az incidens miatt az orosz diplomáciai tárca csütörtökön bekérette moszkvai a brit nagykövetet, hogy kifejezze tiltakozását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...