2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Moszkva a nemzetközi szervezetekre is kiterjesztette a hazaárulás fogalmát

OroszországAz orosz parlament alsóháza pénteken egyhangúlag elfogadta a büntető törvénykönyv szigorítását és a nemzetközi szervezetekre is kiterjesztette a hazaárulás fogalmát. Az államtitok védelméről szóló kormányzati beterjesztést 449 igen szavazattal fogadta el a 450 fős állami duma. A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvény módosításait Jurij Gorbunov, a Föderációs Biztonsági Szolgálat (FSZB) alelnöke ismertette a parlamentben.  “A külföldi titkosszolgálatok intenzíven használják fedőszervként a nemzetközi szervezeteket és azok önállóan is végeznek felderítő tevékenységet” – indokolta Gorbunov a hazaárulás lehetséges elkövetésének kiterjesztését a nemzetközi szervezetekre is. A hazaárulás fogalmát pontosítva a törvényjavaslat szerint annak minősül mindazon cselekmény, amelyet orosz állampolgár hajt végre az Oroszországi Föderáció biztonságának sérelmére: kémkedés, illetve szolgálata, munkája, vagy tanulmányai során tudomására jutott, államtitkot képező információk átadása külföldi államnak, vagy nemzetközi, illetve külföldi szervezetnek, valamint azok képviselőinek, megbízottjának. Ugyancsak hazaárulásnak minősíti a módosítás, ha egy orosz állampolgár pénzügyi, anyagi-műszaki, konzultációs vagy másféle segítséget nyújt külföldi államnak, nemzetközi, vagy külföldi szervezetnek, vagy azok képviselőinek az Oroszországi Föderáció biztonsága elleni tevékenységében.
Az orosz büntető törvénykönyv módosítása szerint az államtitokra vonatkozó információkhoz jutás is bűncselekmény, még ha nem is kémkedésről, vagy hazaárulásról van szó.
A parlament alsóháza elfogadta azt a módosítást is, amely több százezer rubeles büntetést helyez kilátásba a törvénytelen információszerzés esetében.
Orosz jogvédők visszautasították a hazaárulás kiterjesztést a nemzetközi szervezetekre. Ludmilla Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport jogvédő szervezet vezetője szerint az államtitokról szóló törvénnyel a hatalom a polgári társadalom fejlődésére akar csapást mérni.
Lev Ponomarjov tekintélyes orosz jogvédő szerint a törvény teret ad a társadalmi aktivisták elleni hajtóvadászatra. Új kémügyek lesznek, polgári aktivistákat, ellenzékieket és jogvédőket fognak majd perbe – mondta az emberjogi aktivista.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....