2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Moszkva: a kurd erők megkezdték a visszavonulást a szíriai-török határtól

A szíriai kurd fegyveresek megkezdték a visszavonulást a török határ közeléből a Moszkva és Ankara között létrejött megállapodás nyomán – jelentette be Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden abban egyezett meg Szocsiban, hogy az orosz katonai rendőrségnek és a szíriai határőrségnek hat napon belül el kell távolítania a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) összes fegyveresét a határ menti 30 kilométer széles sávból.

“Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a Szocsiban elért megállapodásokat végrehajtják. Mindet végrehajtják” – hangoztatta Versinyin.

Az orosz diplomata elmondta, hogy a kurd csapatvisszavonásról szóló megállapodás a polgári lakosságra nem vonatkozik. Közölte, hogy az északkelet-szíriai katonai jelenlét nincs határidőhöz kötve.

A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi tárcára hivatkozva azt írta, hogy Oroszország a Szocsiban Putyin és Erdogan között elért megállapodás nyomán csapaterősítést küld Szíriába a megnövekedett járőrfeladatok ellátására. Az intézkedés keretében 276 katonai rendész és 33 egységnyi haditechnika érkezik majd az arab országba.

Az első orosz katonai rendészek szerdán érkeztek Kobani városba. Jövő keddtől az orosz és a török erők egy 10 kilométer széles határsávban – ahol korábban kurd és amerikai erők állomásoztak – közösen fognak járőrözni Északkelet-Szíriában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Szocsiban ismét sürgette, hogy a Szíriában “törvénytelen” alapon tartózkodó amerikai erők hagyják el az országot. Megismételte, hogy Moszkva szerint csak a Damaszkusz által hivatalosan igényelt orosz katonai jelenlét legitim.

Kép: Kreml

Végső célként azt nevezte meg, hogy a teljes politikai rendezést követően a külföldi csapat maradéktalanul elhagyják Szíriát. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS