2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Moszkal: kitervelt belügyi akció volt az orvlövészek kijevi bevetése

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előre kitervelt akciója volt, hogy februárban, a kijevi tüntetések csúcspontján mesterlövészek lőttek agyon tüntetőket és rendőröket egyaránt – állította Hennagyij Moszkal, a Haza (Batykivcsina) párt parlamenti képviselője, volt belügyminiszter-helyettes a Zerkalo Tyzsdnya című tekintélyes ukrán hetilap legfrissebb számában. A pénteken közölt interjúban a képviselő cáfolta az SZBU és az urán belügyminisztérium azon közléseit, hogy “egy harmadik erő mesterlövészei”, azaz külföldiek provokálták volna ki a több mint nyolcvan emberéletet követelő lövöldözést a kijevi Függetlenség téren. Moszkal emlékeztetett rá, még január 27-én beszámolt arról, hogy Hullám és Bumeráng kódnévvel különleges műveleteket készítenek elő a “Majdan”, a kormányellenes tüntetés erővel történő feloszlatására. Mint mondta, az erre vonatkozó értesüléseket “a belügyminisztérium magas rangú, hazafias érzelmű tisztjeitől” kapta.

Hangsúlyozta, hogy a műveleteket alaposan előkészízették. “Az SZBU tüntetőnek öltözött munkatársai, akikhez a tiltakozó megmozdulások valódi résztvevői is csatlakoztak, felgyújtották a Régiók Pártjának egyik irodáját, aminek következtében két ember életét vesztette (az iroda Hrihorij Szmityuh parlamenti képviselő tulajdonában volt, aki többször is bírálta a hatalom lépéseit, ezért nem sajnálták tönkretenni a tulajdonát). Ugyanakkor a mesterlövészek utasítást kaptak, hogy ne csak tüntetőket, de rendőröket is lőjenek agyon. Mindez a konfliktus kiszélesítése érdekében történt, hogy indokot szolgáltassanak az Euromajdan erőszakos feloszlatására” – állította a képviselő.

A Julija Timosenko vezette, jelenleg hatalmon lévő párt képviselője szerint több mesterlövész csoport is részt vett az akcióban, a SZBU Alfa egységétől és a belügyi erők Szokil (Sólyom) különleges egységétől, a műveletek végrehajtására pedig a parancsot személyesen Viktor Janukovics,azóta leváltott és elmenekült ukrán elnök adta ki. Moszkal meggyőződését fejezte ki, hogy Valentin Nalivajcsenko, az SZBU új vezetője és Arszen Avakov belügyminiszter a “harmadik erőhöz” tartozó mesterlövészekről szóló kijelentésekkel az SZBU-t és a belügyminisztériumot akarta tisztára mosni.

Mint mondta, a rendvédelmi erők tevékenységéről általa közzétett dokumentumokban konkrét ukrán különleges egységek mesterlövész csoportja, elhelyezkedési pontok, felelősök nevei vannak feltüntetve, amelyek megegyeznek a lehallgatott rádiós üzenetekben szereplőkkel.

Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) elnöke, Valentyina Matvijenko pénteken bejelentette, hogy követelik a kijevi főtérnél a februári tüntetések csúcspontján történt gyilkosságok független nemzetközi kivizsgálását.

Hennagyij Moszkal pályafutását a belügyminisztériumban kezdte 1975-ben, ahol rendőr altábornagyi rangot ért el. 2000-2001-ben, valamint 2005 februárjától novemberéig belügyminiszter-helyettes volt, majd 2007 januárjától őszéig az SZBU vezetőjének (Nalivajcsenkónak) a helyettese az SZBU-nál. 2007 óta parlamenti képviselő.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...