2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Morawiecki: Ukrajna veresége a harmadik világháborúhoz vezethet

Ukrajna veresége a harmadik világháborúhoz vezethet, ezért Németországnak és más NATO-országoknak fel kell lépniük, és több fegyvert kell küldeniük Kijevnek – állította hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki Berlinben, Wolfgang Schauble német politikus 50 éves pályafutásának megünneplése alkalmából tartott beszédében ragaszkodott ahhoz, hogy Németországnak engedélyeznie kell a Leopard 2 harckocsik szállítását Ukrajnának. Lengyelország és Finnország megígérte Kijevnek a harckocsikat, de hivatalos német engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ténylegesen átadhassák azokat.

“Az ukránok ma nemcsak a szabadságukért harcolnak, hanem Európa védelmében is” – hangsúlyozta Morawiecki.

“Felszólítom a német kormányt, hogy határozottan cselekedjen, és szállítson mindenféle fegyvert Ukrajnának”.

“Ukrajna veresége a harmadik világháború előjátékává válhat, ezért ma nincs ok arra, hogy megakadályozzuk a Kijevnek nyújtott támogatást, és a dolgokat a végtelenségig elhalasszuk” – tette hozzá.

A lengyel miniszterelnök arról is beszélt, hogy “ukrán vért kell ontani”, hogy megakadályozzák azt, ami szerinte egy más uniós országok elleni orosz támadást jelenthet. A múlt héten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy interjúban azt mondta, hogy Ukrajna vért ont “a NATO küldetésének” teljesítéséért, ezért az Egyesült Államok vezette blokknak fegyverekkel kellene ellátnia.

Németországnak mintegy 110 Leopardja van, amelyeket potenciálisan átadhatna Ukrajnának – ebből 88 a régi Leopard 1 típusú -, de ezek szolgálatra alkalmassá tétele több száz millió euróba kerülne és körülbelül egy évet venne igénybe – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója egy hétvégi interjúban.

Moszkva többször is figyelmeztette a Nyugatot, hogy a Kijevnek küldött fegyverek csak meghosszabbítják a konfliktust, de nem változtatják meg annak kimenetelét. A német tankok “elégnek, mint a többi” nyugati fegyver – mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Morawiecki látogatása ugyanazon a napon történt, amikor Christine Lambrecht német védelmi miniszter megerősítette lemondását. Németországnak meg kellett volna kezdenie a Bundeswehr által üzemeltetett Patriot légvédelmi üteg Lengyelországba telepítését is. Ezt a lépést azt követően rendezték el, hogy novemberben egy ukrán rakéta csapódott be egy lengyel faluba, és két civil meghalt. Varsónak végül meg kellett cáfolnia Kijev állításait, miszerint a rakéta orosz volt, hogy elkerülje a harmadik világháború kirobbantását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...