2022, november 27.
4.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

Moldovában 30 százalékkal emelték a gázárát a lakossági fogyasztóknak

A Moldovai Nemzeti Energiaszabályozási Ügynökség pénteken jóváhagyta a gáz árának közel 30%-os emelését a fogyasztók számára októbertől – írja a Reuters.

A hírügynökség szerint az árak köbméterenként 23 moldovai lejről (485 HUF) 29,27 moldovai lejre (620 HUF) emelkednek. Az emelés a lakossági és az ipari fogyasztókat egyaránt érinti.

A moldovai gázszolgáltató, a Moldovagaz a beszerzési árak jelentős emelkedése miatt kérte a szabályozó hatóságtól a tarifák 31,5%-os emelését.

Tavaly októberben az orosz Gazprom és a Moldovagaz további öt évvel, 2026 szeptemberéig meghosszabbította hosszú távú gázszállítási megállapodását. A Gazprom többségi tulajdonában lévő Moldovagaz azonban nehezen tudta teljesíteni az orosz szállítóval szembeni fizetési kötelezettségeit, mivel a szerződés szerinti árak idén meredeken emelkedtek. Hétfőn a vállalat bejelentette, hogy teljes egészében kifizette az augusztusi szállításokat, és azon dolgozik, hogy biztosítsa a szeptemberi előlegfizetést.

Moldova, az Ukrajna és Románia között fekvő, 2,6 millió lakosú volt szovjet köztársaság nagymértékben támaszkodik az orosz gázra. A hatóságok arra ösztönzik a háztartásokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a gázfogyasztást, mivel az árak az év eleje óta csaknem a hétszeresére ugrottak. Az egekbe szökő energiaköltségek az éves inflációt is rekordmagasra, 30% fölé emelték.

A hónap elején Natalija Gavrilita miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a moldovai gazdaságot kettős sokk érheti: az orosz gázszolgáltatás leállítása és a “rendkívül magas” energiaárak idén télen. A kormány még egy weboldalt is indított, hogy segítsen a polgároknak tűzifát találni otthonaik fűtéséhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...