2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Moldova is kitiltotta az ukrán gabonát, amire Kijev teljes importtilalommal válaszol

Ukrajna teljes importtilalmat tervez bevezetni a szomszédos Moldovából származó importra, válaszul az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokra, amelyeket Kisinyov ezen a héten vezetett be.

Szombaton a moldovai mezőgazdasági miniszter közölte, hogy az ország csatlakozott az ukrán gabonafélék egy hónapos uniós embargójához, ugyanakkor engedélyezte azok tranzitját. Azt állította, hogy az ország raktárai már most tele vannak, és a helyi gazdákra nyomást gyakorol az ukrán gabona beáramlása.

“Aggódnak, hogy nem lesz helye az új termének” – magyarázta.

A lépést bírálva Tarasz Kacska ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes azt mondta, hogy Kijev “tájékoztatta Kisinyovot, hogy Moldova részéről bármilyen korlátozás rendkívül barátságtalan lépésnek minősül, és a Moldovából származó összes import azonnali betiltását vonja maga után”.

A május 2-án életbe lépett uniós tilalom az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag behozatalára vonatkozik. Az intézkedés várhatóan enyhíti az ezen árukkal kapcsolatos problémákat Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

Az intézkedés egyúttal hatályon kívül helyezi azokat az állami szintű embargókat, amelyeket Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint más, Ukrajnával határos vagy ahhoz közel fekvő országok vezettek be az ukrán gabonából kialakult túlkínálat miatt.

Brüsszel tavaly eltörölte az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámokat és kvótákat, és az export megkönnyítésén dolgozott, hogy Kijevet anyagilag támogassa. A kelet-európai országok azonban tiltakozásokkal szembesültek, mivel a helyi gazdáknak nehéz volt versenyezniük az olcsóbb gyenge minőségű és szennyezett ukrán importtal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó