2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Modernizálják az orosz energiaszektort

EnergiaAz orosz energetikai komplexum fejlesztése az állam prioritásos feladta – jelentette ki  Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Az energetikai komplexum az orosz GDP csaknem egyharmadát, valamint a költségvetési adó- és vámbevétel 40 %-t biztosítja. Az országnak a  nemzetközi szabványoknak megfelelő minőségi és versenyképes olajtermékekre van szüksége, azonkívül folytatni kell a szénhidrogén-lelőhelyek kiaknázását. Az Omszkban rendezett tanácskozás során az államfő kiemelte, hogy „feltételeket kell kialakítani a villamosenergia-kapacitások újabb generációja kifejlesztésébe való  befektetésekhez, hogy Oroszország  az energetikai nagyhatalmak körében maradjon”.

Medvegyev szavai szerint elsősorban arról van szó, hogy 2011-ben át kell térni a tarifaszabályozás újabb módszerére az energetikában. Az elvileg új rendszert Oroszországban 2008 óta próbálják meghonosítani.
Oroszország ezekután felhívta a világ főbb gázexportálóit, hogy kereskedelmi érdekeinek hatékonyabb védelme céljából erősítsék meg piaci pozícióik koordinálását. Az orosz fűtő-energetikai komplexum fejlesztésével foglalkozó fórumon Omszkban Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy a Gázexportáló Országok Fórumát a világ vezetőszervezetévé kellene változtatni, amely nem kevésbé fontos szerepet játszhatna saját ágazatában, mint az OPEC.

A Gázexportáló Országok Fórumához 14 nagy gázkitermelő tartozik, amelyek az egész világon előállított gáz csaknem a felét tartja ellenőrzése alatt. A Forumot gyakran „gáz OPEC-nek” is nevezik, bár az – olajipari kartelltől eltérően – soha nem foglalkozott a kvóták kérdésével. A Fórumot 2001-ben hozták létre. 2009-ben az újonnan bevezetett főtitkári posztra Leonyid Bohanovszkijt választották meg.
„Előre kell vinnünk konzorciumunkat, hogy az vezető pozíciót foglaljon el”- mondta Medvegyev Omszkban.
Alekszandr Paszecsnyik, a Nemzeti Energetikai Biztonság Alapjának egyik vezetője így kommentálta orosz elnök e szavait:

2009. december 9-én Oroszországnak sikerült elérnie, hogy a mi képviselőnk kerüljön a Fórum főtitkári posztjára. A Dohai találkozó résztvevői egyhangúlag támogatták Leonyid  Bohanovszkij jelölését.  Milyen feladatok állnak a Fórum előtt? Először is, át kell térni az áralakulás új rendszerére. El kell térni attól a gyakorlattól, amikor a gáz ára az olaj árától függ. Másodszor, fel kell osztani a piacot a potenciális gáztermelők között, és végül létre kell hozni alternatív hatóságokat, amelyek – a Nemzetközi Energetikai Ügynökséghez hasonlóan – elemezni fogják a gázpiacot, előrejelzéseket adnak majd a világ gázpiacának fejlődéséről, kereslet és kínálatról stb. Az első ponttal – az áralakulás új rendszerével kapcsolatban – már megtettek első lépéseket. A Fórum tagjai az olajtól független áralakulás mellett foglaltak állást. Kétségtelen, hogy a Fórumnak nagy perspektívái vannak.

Alekszandr Paszecsnyik véleménye szerint sok minden függ majd attól, hogy mennyire aktívan dolgozik a Fórum az elkövetkező két évben. Ezzel kapcsolatosan Paszecsnyik nem kételkedik, hogy  Dmitrij Medvegyev jókor adta a jelt, amely jó ösztönzésül szolgál arra, hogy a Fórum méltó helyet foglaljon el az energetikai piacon. Az utóbbi években Oroszország, mint a legnagyobb gáz exportáló, állandóan sürgeti a gáztermelők és fogyasztók érdekeinek egyensúlyba hozatalát. És Dmitrij Medvegyev felhívása, hogy emeljék a Fórum szerepét, éppen annak piaci pozíciói szilárdítására irányul.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....