2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Minszk is reagált a lengyel vádakra: Varsó ezzel igazolja a csapatösszevonásokat a határnál

A belarusz védelmi minisztérium kijelentette, hogy a belarusz helikopterek nem sértették meg a lengyel határt, míg Varsó ilyen kijelentése szükséges ahhoz, hogy igazolja a belarusz-lengyel határ közelében lévő csapatösszevonását.

“A belarusz légierő és légvédelmi erők Mi-24-es és Mi-8-as helikopterei által a lengyel határ megsértéséről szóló vádak erőltetettnek tűnnek, és a lengyel katonai és politikai vezetés azért tette, hogy ismét igazolja az erők és eszközök felvonultatását a belarusz határ közelében” – áll a minisztérium sajtószolgálatának kedden megjelent közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy “a Belarusz Köztársaság Védelmi Minisztériuma az “egy nagymama mondta” stílusúnak tartja a jelentést, amelyet a lengyelországi objektív ellenőrzés adatai nem erősítenek meg, és megállapítja, hogy a Mi-24-es és Mi-8-as helikopterek nem sértették meg a légteret”.

A belarusz minisztérium arra is rámutatott, hogy “a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága reggel még azzal nyugtatta a lakosságot, hogy a lengyel radarok nem regisztrálták az államhatár megsértését, estére pedig – nyilvánvalóan a tengerentúli urakkal egyeztetve – már arról számoltak be, hogy “a határátlépés nagyon alacsony magasságban történt, ami megakadályozta a radarrendszerek általi észlelést”.

A lengyel külügyminisztérium kedd este közölte, hogy két belarusz helikopter megsértette az ország légterét, ezért a belarusz nagykövetség ügyvivőjét bekérették a minisztériumba, és határozottan tiltakoztak.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium ugyanakkor arról számolt be, hogy a belarusz  helikopterek légtérsértése miatt a belarusz határon lévő csapatok létszámának növeléséről döntöttek. Kifejtették, hogy a határátlépés Bialowieza térségében történt, nagyon alacsony magasságban, ami “megnehezíti a radarrendszerek észlelését. Ezt megelőzően a Zet rádióállomás arról számolt be, hogy a belarusz helikopterek megjelenése a lengyel-belorusz határon aggasztotta a kelet-lengyelországi lakosokat. Mint kiderült, a belarusz fél figyelmeztette a lengyel határőrséget a határnál tervezett légi járőrözéséről. Ugyanakkor a lengyel hadsereg parancsnoksága biztosította, hogy a lengyel légteret nem sértették meg, elismerve, hogy bizonyos repülési magasságban egyes helyeken úgy tűnhet, hogy a helikopterek nagyon közel vannak a lengyel határhoz. A rádióállomás arról is beszámolt, hogy Belarusz egy Mi-24-es harci helikoptert használt egy Mi-8-as kíséretében a járőrözések során.

Varsó: belarusz harci helikopterek hatoltak be a lengyel légtérbe (videó)

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó