2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Minden orosz katona átvonult a Dnyeper bal partjára

Minden orosz katona a Herszon régióban átvonult a Dnyeper bal partjára – közölte a védelmi minisztérium.

A művelet moszkvai idő szerint 5:00-kor ért véget.

“A jobb parton egyetlen darab katonai felszerelés és fegyverzet sem maradt. <…> az alakulatok és az Orosz Fegyveres Erők katonai egységei elfoglalták az előre előkészített védelmi vonalakat és állásokat” – hangsúlyozta a minisztérium.

Az áthelyezés a személyzet és a felszerelés elvesztése nélkül történt.

Az ellenség megpróbálta megzavarni a csapatok átcsoportosítását és a civilek evakuálását. Az éjszaka folyamán az Ukrán Fegyveres Erők ötször mértek csapást a Dnyeper átkelőkre amerikai gyártmányú HIMARS többszörös rakétavetőkkel. Az orosz légvédelmi erők 28 lövedéket lőttek le, további ötöt pedig elektronikus hadviseléssel tereltek el.

Az orosz csapatok egyesített csoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok november 9-én közölte, hogy döntés született a Dnyeper bal partján lévő védművek kiépítéséről. Erre a katonai életek és a harci hatékonyság megőrzése érdekében volt szükség. Szergej Sojgu védelmi miniszter utasította a parancsnokot, hogy tegyen meg minden intézkedést a csapatok biztonságos áthelyezése érdekében.

Szurovikin szerint az ukrán fegyveres erők folytatják a kahovkai gát lövéseit, ami áradáshoz vezethet, ami jelentős áldozatokkal járhat. Ez a Dnyeper jobb partján lévő csapatok elszigetelésével is fenyeget, ha nem vonják ki őket onnan. Ezenkívül a Herszon közelében található csoport ellátási nehézségekkel küzdött a szállítási folyosókra mért ukrán tüzérségi csapások miatt.

Az ellenség veszteségei az ütközővonal ezen szakaszán augusztus és szeptember között több mint 9500 halottat és sebesültet tettek ki.

Oroszország február 24. óta különleges katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy célja “azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá“. A fegyveres erők feladata a Donbassz felszabadítása és Oroszország biztonságának garantálása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.