2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Milliók helyett pár ezren az oroszországi ellenzéki tüntetéseken

MoszkvaAz orosz fővárosban több ezren, míg más orosz városokban néhány százan vonultak fel szombaton, a Milliók menete elnevezésű, a hatalom leváltását követelő ellenzéki tüntetéseken. A politikai megtorlás leállítását, rendkívüli parlamenti választásokat és az orosz államfő távozását követelő moszkvai tüntetés szervezői 25 ezer főre kértek engedélyt, de ennél nagyobb megjelenésről, több tízezer emberről beszéltek a felvonuló tömeget látván. A rendőrség adatai szerint mintegy 14 ezer ember vonult fel a központi városrészben kijelölt úton. A bal- és a jobboldali ellenzék hívei külön-külön oszlopban vonultak. Egy magányos felvonuló mindenesetre azt hirdette a kezében tartott táblán: “Nagyon sokan (vagyunk)”. Más feliratokon ezek voltak olvashatók: “Elég a hazugságból!”, “Darunak jó lenni, embernek nem”, “Putyin mondjon le”, “Új választásokat, forradalmat”, “Boldogságos szűzanya, kergesd el Putyint”. A Puskin téren, ahonnan a menet indult, a Pussy Riot punkegyüttes támogatói az első fokon elítélt három fiatal nő szabadon bocsátását követelték, a Szaharov téren pedig ügyvédjük is felszólalt.

A Szaharov téri színpadon, a szervezőbizottságot alkotó ismert ellenzékiek között megjelent Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország ellenzéki párt parlamenti mandátumától megfosztott politikusa is. Kijelentette, hogy a hatalom úgymond megerőszakolta az alkotmányt, amikor elvette képviselői mandátumát.

Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front elnöke a nagygyűlést megelőzően kijelentette: ha a Kreml nem lesz hajlandó a párbeszédre az ellenzékkel, akkor a tüntetők az utcán maradnak. Udalcov a moszkvai idő szerint este tízig engedélyezett nagygyűlésen később arra hívta fel az egybegyűlteket, hogy ne hagyják el a teret. Hét óra előtt azonban már csak néhány százan hallgatták a szónokokat és a zenészeket.

A harmadik alkalommal megszervezett ellenzéki Milliók menete résztvevői között volt, aki elkészítette Vlagyimir Putyin bábuját és mini sárkányrepülőjét. Szeptember elején ugyanis az orosz elnök sárkányrepülőn tanította repülni a veszélyeztetett szibériai darvakat. Népszerűsége növelésére szánt akcióját számos bírálat érte, és az viccek tárgya lett Oroszországban.

Szentpéterváron az ellenzék megosztottsága miatt három külön felvonulást tartottak, később azonban egyesültek a tiltakozók a Mars-mezőn. Körülbelül nyolcszáz fő, köztük a melegek jogaiért küzdő aktivisták tüntettek a hatalom ellen a Néva menti orosz nagyvárosban.

Országszerte több nagyvárosban, nagyrészt rendbontás nélkül zajlottak a Milliók menete elnevezésű tiltakozó megmozdulások. Nyizsnyij Novgorodban a rendőrök feloszlatták a tüntetést, 22 embert előállítottak. A tüntetők száma Moszkva kivételével csekély volt: tíz-tizenöt főtől néhány százig terjedt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...