2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Miklós cár Belgrádban

Szobrot emeltek II. Miklós orosz cárnak hétfőn Belgrádban az első világháború és a történelmi szerb-orosz barátság emlékére. A 7,5 méteres és 40 tonnás alkotást Oroszországtól kapta ajándékba a szerb főváros.

 

A szerb sajtó kedden részleteket közölt a szoborról. Eszerint a műalkotás teljes egészében Oroszországban készült, Andrej Kovalcsuk és Gennagyij Pravotorov szobrász pedig korhű stílusban ábrázolta az utolsó orosz cárt. A bronzszobor és a gránittalapzat kidolgozása mintegy fél évet vett igénybe.
 
A 4 méteres talapzaton az első világháborút napjainkkal összekötő részletek és szimbólumok szerepelnek. Emellett II. Miklós 1914 júliusában Szerbiának küldött üzenete is olvasható a szobron: “Minden erőmmel Szerbia méltóságának megőrzésén fogok dolgozni, Oroszország pedig soha nem marad közönyös Szerbia jövőjével szemben”. 
 
A belgrádi városvezetés közleménye szerint az orosz cár őszinte barátsággal gondolt a szerb népre, és az első világháborúban sokat tett Szerbiáért. A szobor ennek a történelmi barátságnak állít emléket. 
 
A belgrádi városi képviselő-testület épületével szemben felállított szobrot november 11-én, az első világháború végének emléknapján adják át, addigra azt a parkot is felújítják, amelyben a monumentális emlékmű helyet kapott.
 

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....