2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Miklós cár Belgrádban

Szobrot emeltek II. Miklós orosz cárnak hétfőn Belgrádban az első világháború és a történelmi szerb-orosz barátság emlékére. A 7,5 méteres és 40 tonnás alkotást Oroszországtól kapta ajándékba a szerb főváros.

 

A szerb sajtó kedden részleteket közölt a szoborról. Eszerint a műalkotás teljes egészében Oroszországban készült, Andrej Kovalcsuk és Gennagyij Pravotorov szobrász pedig korhű stílusban ábrázolta az utolsó orosz cárt. A bronzszobor és a gránittalapzat kidolgozása mintegy fél évet vett igénybe.
 
A 4 méteres talapzaton az első világháborút napjainkkal összekötő részletek és szimbólumok szerepelnek. Emellett II. Miklós 1914 júliusában Szerbiának küldött üzenete is olvasható a szobron: “Minden erőmmel Szerbia méltóságának megőrzésén fogok dolgozni, Oroszország pedig soha nem marad közönyös Szerbia jövőjével szemben”. 
 
A belgrádi városvezetés közleménye szerint az orosz cár őszinte barátsággal gondolt a szerb népre, és az első világháborúban sokat tett Szerbiáért. A szobor ennek a történelmi barátságnak állít emléket. 
 
A belgrádi városi képviselő-testület épületével szemben felállított szobrot november 11-én, az első világháború végének emléknapján adják át, addigra azt a parkot is felújítják, amelyben a monumentális emlékmű helyet kapott.
 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó