2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Mihalkov Citadella című filmjét jelöli Oroszország az Oscar-díjra

OscarNyikita Mihalkov Citadella című filmjét jelölte Oroszország az Oscar-díjra: az illetékes  bizottság egyebek között Andrej Zvjagincev rendező Jelena című filmjével és Alekszandr Szokurov Velencében fődíjjal elismert alkotásával, a Fausttal szemben részesítette előnyben a Citadellát. A Jelenára a tíztagú bizottság két, a Faustra egy tagja szavazott hétfő este, a többi voksot Mihalkov kapta, a később közzétett indoklás szerint azért, mert úgy ítélték meg, hogy a másik két filmnek nincs esélye a jelölésre a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Tavaly már nevezni akarták az Oscar-díjra Mihalkov Csalóka napfény című trilógiájának második filmjét, de Mihalkov elzárkózott ettől azzal, hogy a befejező rész, a Citadella nélkül nem értelmezhető. A mű legelső része, a Csalóka napfény 1994-ben készült, és elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart, valamint a 47. Cannes-i filmfesztivál fődíját.
A Csalóka napfény 2. később ugyan szintén szerepelt Cannes-ban, de nem nyert díjat. A Citadellára az orosz közönség “lábbal szavazott”: minden idők legdrágább orosz filmjét, amely 55 millió dolláros büdzsével készült ezer kópiával mutatták be, de az első hétvégén mindössze 3,7 millió dollárt hozott, aztán pedig gyakorlatilag megbukott.
Az orosz kritikusok egyebek között megállapították: “egy rakás ok van arra, hogy miért utáljuk ezt a filmet”, egyben dagályosnak és hiteltelennek minősítették az alkotást.
A film bukásának fő oka, hogy a közönség már nem alkotó művésznek, hanem a politikai establishment részének látja Mihalkovot: Vlagyimir Putyin miniszterelnök és általában a hatalom elszánt hívének tekintik, aki botrányos körülmények között választatta meg magát újra az Orosz Filmesek Szövetségének elnökévé. Mihalkov népszerűtlensége ma már odáig terjed, hogy a funkcionáriusok megkülönböztető kék villogói ellen tiltakozó autós mozgalom már többször lebuktatta közlekedési szabálysértések miatt.
A Csalóka napfény az 1930-as évek sztálinizmusát mutatta be, a második világháború idején játszódó folytatás azt meséli el, hogy hogyan győzték le a hősies szovjetek a barbár németeket, a Citadella pedig ezt a történetet folytatja, némileg elrugaszkodva a realizmustól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó