2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Mihail Kalasnyikovról neveznék el az az új fegyvergyártó konszernt

KalasnyikovMihail Kalasnyikovról neveznék el az az új fegyvergyártó konszernt, amelynek célja kiszorítani a hamisított gépfegyverek gyártását – közölte vasárnap Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. Az Izsmas és az Izsmeh elnevezésű, izsevszki gyárak összevonásával létrejövő vállalati egyesülést neveznék el a híres AK-47-es orosz gépfegyver megalkotójáról, miután az idős konstruktőr beleegyezett a “keresztelőbe”. Rogozin, az orosz kormányfő hadiipart is felügyelő helyettese a Twitter közösségi oldalon jelentette be a hírt és úgy vélte, a cégösszevonásnak köszönhetően elérhetik, hogy csökkenjen az orosz automata fegyverek engedély nélküli gyártása. “Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen +zászlóval+ nem csak felélesztjük Izsevszkben a megbízhatóságában és harcképességében a külföldi fegyvereket felülmúló korszerű lőfegyverek gyártását, de véget vetünk az engedély nélküli, hamis Kalasnyikovok gyártásának” – írta Dmitrij Rogozin, aki az udmurtföldi Izsevszkben lévő lőfegyvergyárak egyesítését kezdeményezte.

Az orosz miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a névadást, hogy az Izsmas és Izsmeh nem márkanevek, míg a Kalasnyikov az. Szerinte ma ezeknek az üzemeknek a teljesítményét nem használják ki, és nincs elegendő szakemberük sem.

Az Udmurt Köztársaság székhelyén a XVIII. századtól gyártanak fegyvereket. 1941-ben több hadiipari üzemet helyeztek át Izsevszkbe.

Az 1942-ben létrehozott Izsmeh (Izsevszki Mechanikai Üzem) a honlapján lévő tájékoztatás szerint az orosz kézilőfegyverek 86 százalékát állítja elő. Gyártmányaikat a világ 70 országában értékesítik. Az Izsmas konszern fegyvergyárában vadászkarabélyokat és légfegyvereket készítenek.

Az 1947-ben kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat az izsevszki motorgyárban 1948-ban kezdték sorozatban gyártani Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.

A Mihail Kalasnyikov által kifejlesztett AK-47-es gépkarabély és több változata az egyik legelterjedtebb automata gépfegyver a világon. Az AK-47-es szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....