2022, augusztus 13.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Miért kap Odessza kormányzója 200 ezer dolláros amerikai fizetést?

Egy közelmúltban történt tanácskozáson óriási hangzavar támadt. Szaakasvili üvöltött, mivel Denisz Antonyuk az Állami Légiszolgálat feje „rongyembernek” titulálta az egykori grúz elnököt. Szaakasvili sem maradt adós, és máris a szaftos sértések szálltak a levegőben. Ez a történet az „Odesszai korrupció elleni harc” című színjáték katarzisát írja le, amely előadást az újsütetű polgármester ad elő immár egy hónapja. Jelen esetben a repülőjegyek ára volt az „előadás” témája.

„Mekkora az ön fizetése? 5000 hrivnya.  Sehova sem megy repülővel? Otthon ül vagy csak Zaporozsecben utazgat?” –gúnyolódott Szaakasvili, elfelejtve saját fizetését, amely ugyanúgy 5000 hrivnya, és ő nem Zaporozsecen jár, hanem elegáns terepjárón, Kijevben egy hatalmas lakás áll a rendelkezésére, amelyet éppen egymillió dollárért árul, A luxus iránti igény nyilvánvalóan megmaradt,  az amerikai fizetése 200 000 dollár havonta. Büszkén kijelenti, hogy nem a pénz miatt jött Ukrajnába, habár nem ártana ha kissé megemelnék kormányzói fizetését.

„Egy évig kibírom, tovább már nem. Egy valamirevaló csinovnyik 500 és tízezer dollár között keres, nekem 3-4 ezer is elég lenne az ukrán árak viszonylatában” –mondta Szaakasvili. Porosenko elnök azonnal reagált a kormányzó hisztériájára, mégpedig oly módon, hogy a légifelügyelet igazgatóját azonnali hatállyal elbocsátotta, majd Szaakasvilivel a Facebook-oldalakon kölcsönös hízelgéssel voltak egymás felé. Sikeres volt az erődemonstráció.

„Egy évig kibírom, tovább már nem. Egy valamirevaló csinovnyik 500 és tízezer dollár között keres, nekem 3-4 ezer is elég lenne az ukrán árak viszonylatában”

„Porosenko elnök ismét bemutatta, hogy egyike azon ritka vezetőknek -még világviszonylatban is-, akik képesek gyors és éles döntéseket is hozni, amikor erre szükség van” –írta Facebookján Szaakasvili. Ukrajna politikai terében egyre nő Szaakasvili súlya. A televízióból jól ismert „Schuster-live” politikai show-műsorban tett kijelentései sokban emlékeztetnek  valamilyen többórás agitációs fellépésre. Csak helyeslő bólogatások és hosszas taps kíséri a mondandóját, néha elragadtatott felszólalásokkal tarkítva: 

 „Washingtonban járva felkerestem Robert Kennedy sírját. Az van írva a sírra: mi valamennyien egy folyó erecskéi vagyunk, e folyó neve- amerikai nemzet. Javaslom, csobogjunk hát uniszónóban, hogy ne zavarjuk a folyó zúgását, javaslom, hogy mindannyian együtt csobogjunk Szaakasvilivel”-javasolta a show egyik résztvevője, habár nem egészen pontosan idézte a sírfeliratot, amely szerint „a patakok és erek egy folyóba kell hogy egyesüljenek, hogy annak erejével lerombolják az elnyomás falait.”

A fenti idézet kevéssé alkalmas a jelenlegi ukrán helyzet jellemzésére. A múlt héten a hatalom gyakorlatilag bizonyságát adta a közelgő csőddel szembeni tehetetlenségének. „Mi nem engedhetjük meg magunknak hogy visszafizessük az adósságokat, amelyek nagy része az elmúlt három év alatt halmozódott fel. Ugyanezen időszak alatt Ukrajna 40 milliárd dollár kölcsönt kapott” –jellemezte a helyzetet Jacenyuk miniszterelnök.

Neves amerikai analitikusok meg vannak győződve, a helyzet visszafordíthatatlan, a legrosszabb prognózisra kell felkészülni. A Goldman Sachs összefoglalójában még a pontos dátum is helyet kapott: „Ukrajna július 24-én nem lesz képes hitelét törleszteni, így a csőd elkerülhetetlen. A hitelezők minden bizonnyal visszautasítják az átütemezésre vonatkozó javaslatot” –elemzi a helyzetet a Goldman Sachs.

Július 24 a „fekete péntek”,  a soron következő hiteltörlesztés napja. Egészen egyszerűen már nincsen pénz erre a törlesztésre, Ukrajna külső adóssága csillagászati méretű; 70 milliárd dollár, ebből 40 milliárd külföldi hitelezők felé való tartozás. A pénzügyminiszter, Jareszko látja ugyan a helyzet súlyosságát, de fütyül a hitelezőkre, akik Washingtonba hívták az ukrán miniszterasszonyt „fejmosás” céljából. Az utolsó lehetőség a megegyezésre a jövő héten lesz. Jacenyuk miniszterelnöknek jó ötlete támadt a válság kezelésére –legalizálni kívánja a hazárdjáték-piacot, amelynek bevételét  –úgymond-  a kultúra fejlesztésére kívánja fordítani, akkor amikor a kommunális tarifák csökkentéséről szóló híreket „mesebeszédnek” titulálta. A szakadék szélén táncoló Ukrajna azonban továbbra is hatalmas összegeket költ a háborúra.

Kijevben az USA nagykövetségének kerítéséhez húscafatok csapódnak, egy fiatalember talpig amerikai egyenruhában vérrel mosakszik,  –tiltakozás az USA ukrajnai beavatkozása ellen. Porosenko elnök mintha mindezt nem látná és hallaná, törvényt ír alá, amely megengedi külföldi haderő ukrajnai belügyekbe történő beavatkozását, folyatódik a sorozás, amelyet nép keserű humora „sírozás” jelzővel illet. Behívóparancsokat osztogatnak az autóbuszokon, a kollégiumokban, a piacokon, balettáncosokat és parlamenti küldötteket is besoroznak  már.

Folytatódik a „nép ellenségeinek” letartóztatása, Kijevben nemrég a volt „Berkut” (rohamrendőrség)  egyik tagját fogták le. Két másik „ex-Berkut” tag letartóztatását augusztusig meghosszabították. A főügyészészség életfogytiglant kért a letartóztatott rendőrökre úgy, hogy a Majdanon történt eseményeket a mai napig sűrű homály fedi. 

Másokat kiengednek a börtönből, virágokkal és hősöknek kijáró csókokkal várják a kapuban.

„Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek” kiáltások mellett dobálják a levegőbe a kiszabadult Denisz Poliscsukot. Azzal vádolják, hogy ő ölte meg a neves ukrán újságírót, Olesz Buzinát. A frissen szabadult gyanúsított  mosolyogva ad interjút, annak ellenére, hogy letartóztatásának estéjén maga a főrendőr, Arszen Avakov posztolta Facebookján: „ Olesz Buzina gyilkosát elfogtuk.” Gyilkosoknak nevezte a letartóztatottakat, és még a nyomozás befejezte előtt kétségbevonhatatlan bizonyítékokat emlegetett.

Poliscsuk a „Jobb Szektor” tagja, ott volt a Majdanon is, lőtte Donyecket az ukrán hadsereg katonájaként. 5 millió hrivnya biztosítékot tett le valamely gondos kéz a szabadon bocsátás fejében, ez ukrán mértékkel mérve hatalmas összeg. Alekszej Tamrazovot emlegetik, mint a „jószívű segély” forrását. Feltételezhető hogy Tamrazov ismeri Poliscsukot,vagy esetleg egy kis hírnevet óhajt szerezni milliói mellé. Az sem kizárt, valaki megkérte hogy segítsen, aki a homályban szeretne maradni.

A kijevi ügyészség fellebezett a szabadonbocsátás ellen, mivel ilyen súlyos bűnügyben törvénytelen a biztosíték letétele. Június 25-re volt kitűzve a tárgyalás, de a bíróság július 2-ig halasztást kért az ügy anyagainak alapos kivizsgálására. Poliscsuk most is szadlábon van.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...