2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Mi lesz veled Hévíz

Manapság ha valaki meghallja a Hévíz szót, egyből az oroszokra gondol. Nem véletlen. Dunántúli származásúként én ezt fokozatosan vettem észre, mivel minden évben gyakran járok a balatoni városba.

 Orosz szakos hallgatóként először az orosz betűk tűntek fel a plakátokon, hirdetőtáblákon, boltokban, mára már a szállodák, a város, a reptér honlapján is lehet választani a német és angol mellett az oroszt, mint beállítandó nyelvet. Kielégítjük és folyamatosan hangolódunk rá igényeikre nekik szánt programokkal (még magyar újságot is láttam orosz verzióban), az éttermekben nem csak az az alap, hogy mindent kiírjanak cirill betűkkel is, hanem orosz ínyencségek is készüljenek. A kisgyerekeket oroszul beszélő animátorok szórakoztatják a hotelekben. Kirándulásokat szerveznek a környékre, de Budapestre és akár Grazba vagy Bécsbe is. Semmi sem akadály, ha róluk van szó meg kell tenni..

Hiszen erőteljesen lendítik fel a gazdaságot, minden évben érkeznek az adatok, mennyivel többen érkeznek, több vendégéjszakát töltenek el, többet költenek, mint nyugati társaik. Előszeretettel használják a masszázsszalonokat, amik talán a magyarok számára még a luxus kategória témakörbe tartoznak. Kihasználják az egészségügyi lehetőségeket, feltöltődnek és gyógyulnak a Tófürdőben.

Helyben van nekik a hévízi üzemeltetésű sármelléki repülőtér is, amit menetrendszerinti járatokkal hetente elérhetnek. 4 óra alatt.

Hévíz egy unikum, amit elég drágán tudnak értékesíteni. Mert hát ott vannak az ingatlanok, orosz árakra szabva. Miért is ne? Magyar nép vesz-e még lakást vagy apartmant a Balatonon? Nagy ritkán. Akkor persze, hogy elkérünk érte több 10-20 milliót egy belvárosi lakásért. Így is elviszik. Mindent rájuk igazítottunk. Szolgáltatásokat, kívánságokat, gasztronómiát is kezdjük, luxusruházati boltokat, exkluzív szalonokat, szállodai programokat. Megérte? Személyes véleményem szerint igen. Fellendítette a hazai gazdaságot is, megcáfolhatják a ruszfóbiánkat, ami azért néha elég erős és nem véletlen. Munkahelyet teremtenek az oroszul tudóknak, az igényes termékeket árusító boltoknak. A kisváros összefogott és közös erővel építik rájuk az üzleteiket. A fogorvostól kezdve az élelmiszerboltoson át az ingatlanosokig. Moszkvához képest nekik ez olyan, mint nekünk a Józsefvárosi piacon való vásárlás. Bőven megéri.

Ez mind szép és jó, de mintha ebben az évben kicsit megtorpantunk volna. Igaz, még mindig özönlenek, de már nem olyan intenzitással. Már kevésbé nőtt a vendégéjszakák száma, nem 20-30%-kal, mint előző évben. Inkább választják a Krím félszigetet, ha fürdeni szeretnének? Vagy csak „visszavágnak” a nyugatnak? Úgy érzik az egész világ ellenük van, hát otthon maradnának? Végül is síelni, nyaralni, hegyet mászni, kirándulni tudnak a hatalmas országukban is. Azokat a milliárdokat, amiket hoztak hozzánk, most visszavennék? Én nem hinném. Ahogy Törökországot vagy Egyiptomot úgy Hévízt is imádni fogják a továbbiakban is. ha már megvették a rengeteg apartmant, muszáj nekik visszajárni, ők is szeretnek világot látni, idegen kultúrákat megismerni, és ha egyszer valahol megjelennek.. hát.. nem egy könnyen vonulnak vissza. Annyi szent.

Tóth Mirandolína

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó