2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Mérséklődik az infláció, ismét kamatot csökkent az orosz jegybank

Az orosz központi bank csütörtökön három százalékponttal, 14 százalékról 11 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat, mivel a szabályozó szerint az országban az infláció a mérséklődés jeleit mutatja.

A lépés része a márciusban elfogadott tőkekorlátozó intézkedések enyhítésének, hogy megvédjék a gazdaságot a nyugati szankciók támadásától.

A szabályozó szerint “a legfrissebb heti adatok a jelenlegi árnövekedési ütemek jelentős lassulására utalnak”.

“Az inflációs nyomás enyhül a rubel árfolyamának dinamikája miatt, valamint a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásainak érezhető csökkenése következtében” – olvasható a közleményben.

A szabályozó hatóság megjegyzi, hogy a múlt hónapban az éves infláció elérte a 17,8%-ot, de a május 20-i becslések alapján 17,5%-ra lassult, “gyorsabban csökkenve, mint az Orosz Nemzeti Bank áprilisi előrejelzésében”.

A Orosz Központi Bank előrejelzése szerint az éves infláció 2023-ban 5-7%-ra csökken, 2024-ben pedig visszatér 4%-ra.

A jegybank azt is jelezte, hogy az elkövetkező hetekben tovább csökkentheti az irányadó kamatlábat, megjegyezve, hogy az orosz pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok “némileg csökkentek, ami lehetővé teszi egyes tőkekontrollintézkedések enyhítését”. Hangsúlyozta azonban, hogy a gazdaság feltételei továbbra is kihívást jelentenek.

Oroszország márciusban kénytelen volt tőkekorlátozó intézkedéseket bevezetni és 20 százalékra emelni az irányadó kamatlábat, miután az Egyesült Államok és szövetségesei példátlan számú szankciót vezettek be válaszul Moszkva ukrajnai katonai műveletére.

A szankciók inflációnövekedést váltottak ki az országban, és a rubel árfolyamának történelmi mélypontra, rekordalacsony szintre zuhanását eredményezték. A gazdaság védelme érdekében bevezetett intézkedések azonban megfordították ezeket a tendenciákat, és a nemzeti valuta ebben a hónapban többéves csúcsra emelkedett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó