2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Mérséklődik az infláció, ismét kamatot csökkent az orosz jegybank

Az orosz központi bank csütörtökön három százalékponttal, 14 százalékról 11 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat, mivel a szabályozó szerint az országban az infláció a mérséklődés jeleit mutatja.

A lépés része a márciusban elfogadott tőkekorlátozó intézkedések enyhítésének, hogy megvédjék a gazdaságot a nyugati szankciók támadásától.

A szabályozó szerint “a legfrissebb heti adatok a jelenlegi árnövekedési ütemek jelentős lassulására utalnak”.

“Az inflációs nyomás enyhül a rubel árfolyamának dinamikája miatt, valamint a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásainak érezhető csökkenése következtében” – olvasható a közleményben.

A szabályozó hatóság megjegyzi, hogy a múlt hónapban az éves infláció elérte a 17,8%-ot, de a május 20-i becslések alapján 17,5%-ra lassult, “gyorsabban csökkenve, mint az Orosz Nemzeti Bank áprilisi előrejelzésében”.

A Orosz Központi Bank előrejelzése szerint az éves infláció 2023-ban 5-7%-ra csökken, 2024-ben pedig visszatér 4%-ra.

A jegybank azt is jelezte, hogy az elkövetkező hetekben tovább csökkentheti az irányadó kamatlábat, megjegyezve, hogy az orosz pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok “némileg csökkentek, ami lehetővé teszi egyes tőkekontrollintézkedések enyhítését”. Hangsúlyozta azonban, hogy a gazdaság feltételei továbbra is kihívást jelentenek.

Oroszország márciusban kénytelen volt tőkekorlátozó intézkedéseket bevezetni és 20 százalékra emelni az irányadó kamatlábat, miután az Egyesült Államok és szövetségesei példátlan számú szankciót vezettek be válaszul Moszkva ukrajnai katonai műveletére.

A szankciók inflációnövekedést váltottak ki az országban, és a rubel árfolyamának történelmi mélypontra, rekordalacsony szintre zuhanását eredményezték. A gazdaság védelme érdekében bevezetett intézkedések azonban megfordították ezeket a tendenciákat, és a nemzeti valuta ebben a hónapban többéves csúcsra emelkedett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS