2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Melnyik elhagyta Németországot és már Ukrajnában van

Andrij Melnyik volt németországi ukrán nagykövet “emelt fővel” távozik a vendéglátó országából – közölte a diplomata a Twitteren. A követ hírhedt volt arról, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus közepette sértegette a német tisztviselőket és politikusokat, valamint obszcén hangvételű tweeteket tett közzé.

“Emelt fővel, tiszta lelkiismerettel és azzal az érzéssel térek haza, hogy teljesítettem az Ukrajnával szembeni kötelességemet” – írta a szókimondó diplomata pénteken a Twitter-oldalán. Megköszönte német barátainak is a “türelmüket”, és üdvözölte egy német kolumnista, Thomas Schmoll írását, aki dicsérte őt, amiért “tükröt tartott” az ország politikusainak.

Melnyik még 2015-ben foglalta el nagyköveti posztját. A diplomata viszonylag feltűnésmentes volt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus február végi kirobbanása előtt. Azóta azonban többször is támadta a német kormányt, amiért az állítólag túl lassan nyújt katonai segítséget hazájának.

A címlapokra került megjegyzései között szerepelt az is, hogy “sértődékeny májas hurkának” nevezte Olaf Scholz német kancellárt, amiért a politikus nem volt hajlandó Kijevbe látogatni. Scholz végül június közepén utazott az ukrán fővárosba.

Június végén Melnyik megvédte Sztepan Bandera – egy vitatott ukrán nemzeti hőst, aki a második világháborúban együttműködött a nácikkal – egy Tilo Jung német podcasternek adott interjúban. A nagykövet azt állította, hogy Bandera nem volt érintett a zsidók és lengyelek tömeges meggyilkolásában, ehelyett Robin Hoodhoz hasonlította őt.

Kijelentései Németországban, Lengyelországban és Izraelben is felháborodást váltottak ki, ami az ukrán külügyminisztériumot arra késztette, hogy közbelépjen, és kijelentse, hogy Melnyik szavai az ő személyes nézeteit tükrözték, és nem Kijevét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a következő hónapban elbocsátotta a nagykövetet, de Melnyik végül péntekig hivatalában maradt.

Elbocsátása azonban nem sokat változtatott a hozzáállásán. Augusztusban a Twitteren közölte, hogy visszavonta meghívását Ukrajnába Michael Kretschmert, a keletnémet Szászország tartomány vezetőjétől. A nagykövet azt mondta, hogy “visszavonta” saját meghívását, hozzátéve, hogy Kretschmer, aki egyben a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt helyettes vezetője, “nemkívánatos” Ukrajnában. A megjegyzések azután hangzottak el, hogy a német tisztviselő az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus befagyasztására szólított fel.

Szeptemberben a korábbi német kancellárt, Angela Merkelt azzal ostorozta, hogy “határesetszerű megszállottságot” tanúsít Oroszországgal szemben, ami “szinte perverznek” tűnik. Merkel azzal vonta magára a haragját, hogy azt mondta, Moszkvának még mindig van szerepe az európai biztonsági struktúrában. Ugyanezen hónap elején azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag “jól tud játszani” a “német lélekkel” és a félelem révén manipulálni tudja a németeket.

Legutóbb egy német regionális képviselőt, Sven Tritschlert is megsértett, aki megkérdőjelezte, hogy a nagykövet fia miért tanul Németországban ahelyett, hogy hazáját védené.

A berlini nagykövetségen töltött utolsó napján Melnyik azt mondta a SpaceX vezérigazgatójának, Elon Musknak, hogy “f*ck off”, miután az amerikai milliárdos olyan béketervet terjesztett elő, amely Kijevnek nem tetszett. Musk válaszul azt mondta, hogy “[Melnyik] ajánlását követte”, amikor visszavonta ingyenes Starlink műholdas szolgáltatását Ukrajnából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...