2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Megszavazta a palesztinok felvételi kérelmét az UNESCO közgyűlése

PalesztinaMagyarország tartózkodott azon a hétfői szavazáson Párizsban, amelyen az ENSZ-tagállamok többsége támogatta a Palesztin Hatóságnak a világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe, az UNESCO-ba teljes jogú tagként történő felvételét. Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI érdeklődésére a magyar álláspontról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy a két érintett állam, Izrael és a Palesztin Hatóság közti pontos menetrendhez kötött nemzetközi – Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU – támogatással folyó tárgyalások sikeresek legyenek, ott tudják a közvetlenül érintett felek egyeztetni és megoldani a köztük feszülő ellentéteket.
A magyar diplomácia célja az egységes álláspont kialakítása volt az Európai Unión belül, ám ez nem jött létre. A szavazáson való magyar tartózkodás mögött meghúzódik egyfelől Magyarország szövetségeseinek megosztottsága, másfelől a közel-keleti békefolyamat jelenlegi állása – magyarázta a sajtófőnök.
Hozzátette: ezúttal sajátos helyzetbe került Magyarország, hiszen szövetségeseinek egy része határozottan ellenezte, más része kifejezetten támogatta a Palesztin Hatóság felvételét.
A 194 tagállamból a jelenlévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak. Az Egyesült Államok, Németország és Kanada nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még “korainak” tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást.
Tóth József rámutatott arra is, hogy feltehetően azok, akik most nem támogatták a Palesztin Hatóság felvételét az UNESCO teljes jogú tagjainak sorába, úgy vélik, hogy ez nem segíti a közel-keleti békefolyamatot, mi több, még akár fokozhatja is a felek közti feszültséget.
Nem szabad elfelejteni, hogy mindeközben zajlik a Palesztin Hatóság teljes jogú ENSZ-tagságáról való döntés, illetve az izraeli-palesztin kétoldalú tárgyalások előkészítése. Ezeket a folyamatokat kedvezőtlenül befolyásolhatja a hétfői döntés – vélekedett a magyar Külügyminisztérium sajtófőnöke. Szerinte csak a kétoldalú tárgyalások sikeres folytatása lehet a kibontakozás útja.
Arra a felvetésre, hogy mennyire lehet komolyan venni az Egyesült Államok múlt heti figyelmeztetését, amely szerint azonnali hatállyal megszüntetik az UNESCO finanszírozását, ha megszavazza a palesztinok belépését, Tóth József úgy válaszolt, hogy bizonyára volt alapja az amerikai bejelentésnek.
Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja.
“Elvonásokat kell a programokban eszközölni, módosítani kell a költségvetésünket. De nemcsak pénzügyi problémáról van szó, ez egy olyan probléma, amely a szervezetünk egyetemességét érinti” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója.
Az UNESCO teljes jogú tagjainak sorába történő felvételhez a jelenlévők kétharmados többségének támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma, a szervezet csütörtökön vette fel 194. államként a Dél-szudáni Köztársaságot.
A szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó