2022, május 18.
14.1 C
Budapest
6.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Megkezdődtek az építési-szerelési munkák Iránban a buseri atomerőműben

Megkezdődtek az építési-szerelési munkák Iránban a buseri atomerőmű második építési ütemén. A két új blokkot – csakúgy, mint a már üzemelő elsőt – a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közreműködésével hozzák tető alá.

Az első buseri beruházás során iráni és orosz szakemberek olyan, hozzáértő szakmai közössége jött létre, amely gyorsan képes reagálni a bonyolult műszaki kérdésekre, és ki tudja választani, majd meg is tudja valósítani a megoldás optimális módját – mondta a munkálatokat beindító, keddi ünnepségen Szuren Ambarcumjan, aki a buseri beruházás igazgatójaként felel a projektért a kivitelező társaságban, a Roszatom keretében atomerőművek tervezésével és építésével foglakozó ASE holdinghoz tartozó Atomsztrojekszportban. Azt is hangoztatta, hogy az iráni szakemberek nagy tudását a buseri második kiépítés megvalósítása során is hasznosítani fogják, az orosz-iráni kollektívák pedig a meggyőződése szerint sikerrel teljesítik a feladatukat, jó minőségben és határidőre befejezik a munkálatokat.

Az iráni atomenergetikai társaság, az NPPD és az Atomsztrojekszport 2014 novemberében írt alá szerződést a buseri atomerőmű második üteméről,

azaz a 2. és a 3 blokk megépítéséről. Ennek értelmében a VVER-1000 típusú blokkokat „kulcsra készen” adják át, amelyek összteljesítménye 2100 megawatt. A két új buseri blokk a 3+ generációhoz fog tartozni, vagyis egy sor egyedülálló technológiai megoldást tartalmaz majd, és új biztonsági koncepciót valósít meg. Átadásuk 2024-re, illetve 2026-ra várható.

Az ugyancsak 1000 MW teljesítményű, első buseri blokkot – amely a Kraftwerk Union AG német cég beruházásaként kezdődött, de félbeszakadt, majd a Roszatom közreműködésével fejeződött be – 2011 szeptemberében kapcsolták rá Irán nemzeti villamosenergia-hálózatára, és 2016-ban adták át végleges üzemeltetésre a megrendelőnek.

Forrás: Atomenergiainfo

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS