2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Megkezdődtek a parlamenti választások Ukrajnában

UkrajnaMegkezdődtek vasárnap a parlamenti választások Ukrajnában, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8-kor nyitottak, és este 8-ig adhatják le szavazataikat a választók.  Egy fordulóban döntik el, kik lesznek az új, 1991 óta független ukrán állam hetedik parlamentjének képviselői. A választás vegyes rendszerű, a 450 fős Verhovna Rada fele pártlistákról, másik fele pedig a 225 egyéni körzetből kerül ki. Egy jelölt vagy csak listán, vagy egyéniben pályázhat a képviselői posztra. Pártlistát 22 politikai erő állított, közülük egy a kampány közben visszalépett. A pártoknak a szavazatok legalább öt százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy bejussanak a törvényhozásba. A központi választási bizottság több mint 5200 jelöltet regisztrált. Összesen 87 párt indított jelölteket. A választásokat csaknem 3800 nemzetközi megfigyelő követi figyelemmel, és a belügyminisztérium közlése szerint várhatóan 65-70 ezer rendőr felügyeli majd a rendet. A közvélemény-kutatási eredmények szerint négy párt számít biztos befutónak. A Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja áll a felmérésekben az első helyen. A párt, amelynek listavezetője Mikola Azarov miniszterelnök, főként a politikai és gazdasági stabilitás megteremtésére tette a hangsúlyt kampányában. Azarov a péntek esti kampányzáró tévévitában ígéretet tett arra, hogy folytatják eddigi munkájukat a jóléti állam megteremtése érdekében, viszont pártja a realitásokból indul ki, megteszi, amit az adott körülmények között megtehet.

A második helyen a hétéves börtönbüntetését töltő exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék-Batykivscsina áll, amelynek listavezetője Arszenyij Jacenyuk. A párt elsősorban Ukrajna nyugati, európai orientációjára teszi a hangsúlyt, illetve azt tekinti fő feladatának, hogy leváltsa a jelenlegi vezetést, és elérje Timosenko szabadon bocsátását.

A világbajnok ökölvívó Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártja a felmérések szerint a kampány végére csaknem beérte népszerűségben az Egyesült Ellenzéket. A párt a választókat főként azzal akarta meggyőzni a kampányban, hogy friss erőként jelenik meg a parlamentben. Listavezetőjük, Vitalij Klicsko kijelentése szerint a párt szintén Ukrajna európai integrálódását tűzte ki célul, továbbá legalább olyan életszínvonal elérését, mint amilyen a közép-európai térség országaiban van.

A negyedik helyen álló Kommunista Párt – listája élén Petro Szimonyenko pártelnökkel – főként a szovjet időszak iránt nosztalgiát érzők táborát célozta meg, valamint az oligarchák visszaszorítását ígéri a “visszaadjuk az országot a népnek” kampányszlogennel.

A korrupció visszaszorítása, a nyugdíj- és béremelés, a szociális, az egészségügyi szféra, valamint az oktatás fejlesztése eltérő formában, de valamennyi párt programjában szerepel.

A BBC Ukrajina portálján közzétett elemzés szerint annak ellenére, hogy az ukránok jelentős része kiábrándult a politikából, szakértők magas részvételt jósolnak.
Urnazárás után rögtön várhatók exit poll-eredmények.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...