2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Megkezdődött az Északi Áramlat-2 második vezetékének feltöltése

Megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár második vezetékének gázzal történő feltöltése – közölte pénteken a projektet üzemeltető Nord Stream 2 AG.

“Hasonlóan az első vezetéken elvégzett eljáráshoz, a második vezetéket is fokozatosan töltik fel gázzal, hogy elérjék a szükséges térfogat- és nyomásszintet” – hangzott a bejelentésben.

Az első vezeték feltöltése október 18-án fejeződött be, amely így üzemkésszé vált. A csőbe mintegy 177 millió köbméter úgynevezett technológiai gáz került, amely 103 bar nyomást biztosít a csőben. Ez elegendő a gázszállítás jövőbeni megindításához.

A Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, az EU harmadik energiacsomagja követelményeinek megfelelően. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és vezetékes szállítását különböző vállalatok valósítsák meg.

A német szakhatóság engedélyének kiadása a jövő évre is áthúzódik, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd.

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése.

A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható. A Gazprom korábban azt remélte, hogy 5,6 milliárd köbméter még idén elérheti a német elosztórendszert.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzit-megállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...