2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak – állítja a kormányzó egyik tanácsadója. Az Ukrajnában Bahmutnak nevezett város stratégiai fontosságú, mivel a donbásszi ukrán védelmi vonalak része.

Jan Gagin katonai szakértő, aki Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadójaként szolgál, azt mondta, hogy Oroszország már csapást mért ellenséges utánpótlási konvojokra Artemovszk közelében.

Az orosz Rosszija 24 televízióban szerdán elmondta, hogy csak idő kérdése, hogy az utat “teljesen ellenőrzés alá vonják”, és ezzel megnyitják az utat a város elfoglalásához, amely szerinte már “operatív bekerítésben” van.

Artyomovszk része annak a 70 kilométeres ukrán védelmi vonalnak, amelyet azóta hoztak létre, hogy Kijev 2014-ben megkezdte a harcokat Donbassz ellen. Oroszország a Donyecki Népköztársaság többi részével együtt szuverenitást követel a város felett. A tartomány októberben csatlakozott Oroszországhoz egy népszavazás után, amelyet Kijev elutasított.

Az elmúlt hetekben orosz előrenyomulásról érkeztek jelentések Artemovszk közelében. Január közepén intenzív harcok után az orosz csapatok elfoglalták a várostól északkeletre fekvő Szoledar városát.

Pusilin óva intette a médiát attól, hogy túlhangsúlyozza Artyomovszk vagy bármely más konkrét település jelentőségét a katonai művelet kimenetele szempontjából. Az ukrán fél szimbolikus értéket tulajdonított neki, ahogyan korábban Szoledarral tették – érvelt egy keddi interjúban.

“Láttuk ezt a történetet egy kisvárosról… amit legyőzhetetlennek hirdettek. Rengeteg ukrán katonát ledaráltak ott, mert nem kíméltek egyet sem” – mondta.

Artyomovszknak stratégiai értéke van, mert elfoglalása további előrenyomulást tenne lehetővé – ismerte el Pusilin. De más városok elvesztése hasonló mértékű kárt okozna Kijevnek – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó