2023, április 2.
11.2 C
Budapest
6.5 C
Moszkva

Megállja a helyét a rubel a spekulativ megrázkódtatások közepette is?

További külső sokkokat kizárva, van a rubelben erősödési potenciál, annak ellenére is, hogy jelenleg nehéz időket él át – idézte szombaton az rt.com hírportál Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök Vesti tévécsatornának adott interjúját.

A rubel árfolyamának tervezettnél korábban bevezetett lebegetéséről szólva a jegybankelnök megjegyezte, hogy “a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk együtt élni az új helyzettel, és akkor a fluktuációk is el fognak csitulni”.

Az elmúlt napokban intenzív spekulációs nyomás nehezedett a rubelre – mondta, hozzátéve, hogy a jegybank minden szükséges lépést megtett az árfolyam-ingadozás minimalizálására.

Az idén ősszel a rubel árfolyama jelentősen gyengült, az év eleje óta értékének mintegy 40 %-át égette el.

November 7-én rekordmélységet érintett a rubel árfolyama euróban 60-as, dollárban 48-as jegyzésnél.

A jegybank ekkor nem késlekedett jelezni beavatkozási készségét az ország pénzügyi stabilitásának megvédése érdekében. “Fenntartjuk magunknak a jogot (a beavatkozásra). Figyelemmel követjük a devizapiaci eseményeket. A váratlan és nagy összegű nyíltpiaci beavatkozások mellett – amelyekre egyébként csak ritkán kerülhet sor – még számos más eszköz áll a rendelkezésünkre a spekulánsok megfékezésére, beleértve a rubellikviditás biztosítását is” – mondta Elvira Nabiullina.

A jegybankelnök az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a rubel árfolyamának lebegtetése megerősíti a gazdaság külső sokkokkal szembeni ellenálló képességét. “Lebegtetett devizaárfolyam esetén ha az árfolyam csökken, az a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését és a negatív gazdasági hatások kivédését szolgálja” – mondta, hozzátéve, hogy az árfolyam lebegtetése korlátozza a devizapiaci spekulánsok lehetőségeit.

Az orosz jegybankelnök szerint a jelenlegi rubelárfolyam-krízist nem lehet sem az 1998-as, sem a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonlítani. Hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság gyökeres átalakuláson ment át, és sokkal stabilabb alapokon áll mint korábban. Rámutatott, hogy bár gazdasága továbbra is erősen olajexportfüggő, Oroszország sokat tanult a korábbi válságokból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó