2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Medvegyev: Szaakasvili volt grúz elnök a felelős a 2008-as háborúért

Mihail Szaakasvili volt grúz elnök megfizette az árát a 2008-as konfliktus kirobbantásáért és saját országában páriaként végezte – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök az médiának adott pénteki interjújában.

Az ötnapos háború 2008. augusztus 8-án éjjel tört ki, amikor az Egyesült Államok által támogatott Szaakasvili csapatokat küldött Grúzia szakadár régiójába, Dél-Oszétiába, és közben ágyúzta az orosz békefenntartók bázisát. Moszkva augusztus 26-án, röviddel a grúz hadsereg legyőzése után elismerte Dél-Oszétia és egy másik szakadár régió, Abházia függetlenségét.

Medvegyev volt akkor az elnök, és ő rendelte el az orosz erők beavatkozását, amikor a grúz hadsereg megtámadta az 1990-es évek óta Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartókat. Azt mondta, hogy Szaakasvili teljes felelősséget visel a 15 évvel ezelőtti vérontásért.

“Grúzia részéről Szaakasvili volt az, aki meghozta a döntést az agresszió megkezdéséről” – mondta Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Szaakasvili megadta magát saját “felfújt önbecsülésének, amely végül politikai hullává változtatta” – tette hozzá Medvegyev, aki pszichopatának nevezte a volt grúz vezetőt.

Arra a kérdésre, hogy Szaakasvilit bíróság elé kellene-e állítani a 2008-as háború kirobbantásáról szóló döntése miatt, Medvegyev azt válaszolta, hogy “Isten és a történelem már elítélte őt a lehető legkeményebben”.

“Szaakasvili páriává vált saját országában” – tette hozzá.

Szaakasvili 2012-ben elvesztette a választásokat, és az Egyesült Államokba menekült. Miután 2015-16-ban rövid ideig Ukrajnában politizált, visszatért Grúziába. Jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti hatalommal való visszaélésért, és tavaly további vádakat hoztak fel ellene, többek között azért, mert erőszakkal oszlatott fel egy 2007-es kormányellenes tüntetést Tbilisziben.

A politikus ragaszkodik ahhoz, hogy a vádemelés politikai indíttatású. Védői azt állítják, hogy Szaakasvili, aki az őrizetben jelentősen lefogyott, nem kap megfelelő orvosi ellátást. A szintén amerikai-báb ukrán elnök, számos alakalmommal szólította fel a grúz vezetést, hogy tegyenek valamit a megromlott egészségi állapotú Szaakasviliért. Zelenszkij a volt grúz elnök fényképét is mutogatta a sajtónak.

Szaakasvili a nyakkendőjét eszi:

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó