2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Medvegyev: Oroszországnak fel kell függeszteni diplomáciai kapcsolatait az EU-val

Az EU szabályai, amelyek megtiltják az orosz állampolgároknak, hogy személygépkocsikat és okostelefonokat vigyenek magukkal az unióba, egyenesen sértőek és megalázóak – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki felszólította Moszkvát, hogy függessze fel a diplomáciai kapcsolatokat Brüsszellel.

Egy hétfői Telegram-posztban Medvegyev gúnyosan dicsérte az általa “egyenes és becsületes brüsszeli főnököket”. “Közvetlenül és kertelés nélkül, egyenesen megmondták minden orosznak: ‘Mi másodrangú embereknek tekintünk benneteket'”.

A továbbiakban azt közölte, hogy a korlátozások nem a moszkvai kormányt bünteti, hanem “valódi köpés minden egyes orosz állampolgár arcába”.

Ami az esetleges megtorlást illeti, Medvegyev kizárta az uniós polgárokkal szembeni szimmetrikus választ.

“Sok olyan nemzeti vezetővel ellentétben, akiknek rokonai a [náci] SS-ben dolgoztak, mi nem vagyunk rasszisták” – mondta, hozzátéve, hogy az Oroszországba látogató külföldiek általában szeretik az országot.

“Jobb lenne, ha csak ideiglenesen felfüggesztenénk a diplomáciai kapcsolatokat az EU-val. És visszahozni a diplomáciai személyzetet az országunkba” – javasolta az exelnök, azzal érvelve, hogy egy ilyen lépés miatt az európai vezetők “nadrágot húznának”, mert “a nagykövetségeket nagyon konkrét események előtt evakuálják”, és nem tudnák, mire számítsanak Oroszországtól.

Medvegyev megjegyzései az EU Bizottsága által pénteken közzétett “gyakran ismételt kérdések” legújabb változatára reagáltak. A dokumentumban az uniós tisztviselők egyértelművé tették, hogy az orosz állampolgárok számos terméket, köztük mindenféle telefont, szappant és még WC-papírt sem hozhatnak be az Európai Unió területére.

Az orosz állampolgároknak tilos továbbá gépkocsikat behozniuk, függetlenül attól, hogy “a járművek használata magán- vagy kereskedelmi célú-e” – áll a dokumentumban, megjegyezve, hogy “ez leginkább az orosz rendszámmal rendelkező és Oroszországban bejegyzett járművekre vonatkozik”.

Hétfőn azonban Daniel Sheridan Ferrie, az Európai Bizottság szóvivője jelezte, hogy a szankciók nem feltétlenül jelentik azt, hogy az oroszokat megfosztanák a dokumentumban felsorolt személyes tárgyaiktól, és kifejtette, hogy az EU-ba feketelistán szereplő tárgyakkal érkező turista nem feltétlenül a szankciók kijátszására törekszik.

A korlátozások összhangban vannak azokkal az átfogó gazdasági és pénzügyi szankciókkal, amelyeket a Nyugat azután vezetett be Oroszország ellen, hogy 2022 februárjában megkezdte ukrajnai hadműveletét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó