2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Medvegyev Oroszország modernizálásának útján

MedvegyevOroszországban az amerikai Szilícium völgyhöz hasonló kutatási központot alakítanak ki.  Erről Dmitrij Medvegyev  Tomszkban, a   gazdaság modernizálásával foglalkozó bizottság ülésén  számolt be erről. Az államfő rámutatott, hogy az új innovációs központ a jövő városának a prototípusa lesz. Kiemelte, hogy az állam önmagában, az üzleti élet segítsége nélkül, nem tud megbirkózni ezzel a hatalmas feladattal.

A www.pravda.ru tudósítója, Mihail Kurakin jelenti:
A találkozó egyik fő vonása volt, hogy Medvegyev elnök összehívta a legnagyobb magántársaságok vezetőit, és közölte velük, hogy az állam nincs megelégedve azzal, ami eddig a modernizáció és az innovációk területén történt. Amíg az állami társaságokat kötelezni lehet arra, hogy foglalkozzanak az innovációs projektekkel, addig a magáncégek esetében más a helyzet. A vállalkozók az innovációs  vállalkozások számára  másfajta adórendszert követelnek. Probléma az is, hogy  nincs speciális törvény az innovációkat önállóan finanszírozó   vállalkozók és cégek számára. Az sem tetszik az üzletembereknek, hogy a minisztériumokban nincsenek kijelölve a modernizációért felelős hivatalnokok.

Az üzleti világ kéri: törvény rögzítse, hogy a tudományos kutatásokra és a tervezői, kísérleti munkákra irányuló költségeket be lehessen számítani a termékek önköltségébe. Vagit Alekperov, a LUKOIL társaság vezetője  arra panaszkodott, hogy a cég a profitból költ ezekre a célokra.  Ugyanakkor Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy a válság idején az állam számos magántársaságnak nyújtott támogatást, így joggal  követeli  az adósságok megtérítését.  Anatolij Csubajsz, a ROSNANO állami korporáció vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzleti világ most az államhoz képest csak fele pénzt költ innovációkra.  E mutató tekintetében Oroszország – más fejlett országokkal összehasonlítva – nincs az élen.

A találkozón rámutattak, hogy Oroszorágban igen nagy a szerepe a régióknak az innovációs gazdaság építésében. Tomszk és Kazány  ebben a szférában nemzetközi klasszisú vezető szerepet tölt be. A két városban tucatnyi  innovációs kampány működik, több százmilliós eladási volumennel.  Így az egyik tomszki társaság részt vesz az ötödik generációs vadászgép kialakításában. Ez a gép nemrégiben első ízben szállt fel. A Mikran és a TUSZUR társaság újfajta rádióelektronikai rendszert dolgozott ki az említett projekt keretében. Egy másik társaság vállalatot hozott létre, amely a fémfelületek nano-borításának elvégzésével foglalkozik. Ezek a burkolatok ötszörösére növelik a különféle  berendezések kopásállóságát. Várható, hogy az építőiparban, az autógyártásban, a rádiótechnikában és a gépgyártásban is alkalmazzák az újdonságot.

Az ülésen szó volt a kérdés pénzügyi vonatkozásairól is. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter utalt arra, hogy a modernizációhoz szükségesek a készletek. Ahhoz, hogy a modernizáció meggyorsuljon, növelni ki az állóalap-befektetéseket. Most ez évi 8 trillió rubel. De számítása szerint 14 trillióra lenne szükség. Ebben a bankoknak kell segíteniük.  Azaz: a mostanihoz képest sokkal elfogadhatóbb feltételek mellett kell ajánlaniuk a hitelt a hosszú távú projektekhez. Ebben az esetben az orosz   Szilícium-völgy valósággá válik.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...