2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Medvegyev: Oroszország külföldi hitelek nélkül, a belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni

Oroszország gazdaságának mélyreható strukturális változásokra van szüksége, de azokat nem fogja sietve, a lakosság terhére megvalósítani – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden Moszkvában, a kormány éves munkáját összegző parlamenti beszédében.

Medvegyev az államháztartás hiányának ésszerű szinten tartása mellett a pénzpiaci helyzet stabilizálását és az infláció kordában tartását nevezte meg feladatként. A kormányfő szavai szerint a tavalyi deficit a GDP 2,4 százalékának felelt meg, ez 50 százalékkal alatta maradt a 2009-es válság idején mért szintnek. Rámutatott, hogy az olajtól nem függő bevételek aránya elérte a 60 százalékot. A miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszországban 2018-ig nem lesz adóemelés, annak ellenére sem, hogy olajár zuhanása “erősen sokkolta” a gazdaságot. A vállalkozások számára kiszámítható üzleti környezet ígért.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy a tavaszi ülésszak folyamán nem fogják felülvizsgálni a költségvetést. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország vissza fog térni a hároméves tervezési ciklusokhoz. Méltatta, hogy az orosz gazdaság gyorsan alkalmazkodni tudott a többi között a piac ingadozása, az olajárak zuhanása és a nyugati szankciók okozta nehézségekhez. Mint mondta, az orosz gazdaság diverzifikálódik, és elkezdődött a jövő évtized gazdasági prototípusának megteremtése.

“Oroszországot senki sem kényszerítette térdre, és külföldi hitelek nélkül, a belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni”

Az orosz kormányfő szerint Oroszországot “senki sem kényszerítette térdre,” és külföldi hitelek nélkül, a belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a nemzetközi hitelforrások és a modern technológia piacának egy része még mindig nem hozzáférhető Oroszország számára. Elmondása szerint a kormány a fenntartja nagyszabású, életminőség-javító északi, távol-keleti és szibériai beruházásokat, amelyeket a Nemzeti Vagyonalapból fog finanszírozni.

Medvegyev beszámolója szerint a bővülő orosz hadiipar exportja tavaly meghaladta a 14 milliárd dollárt, és az importtól egyre kevésbé függő szektor az év folyamán több mint 26 milliárd dollár értékű megrendelést kapott. Az orosz hadiipari vállalatokhoz beérkezett igénylések 2015-ben összességében elérték az 56 milliárd dolláros szintet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...