2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Medvegyev orosz miniszterelnök az EU-s szankciókról és kulcskérdésekről

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kommentálta a lehetséges új EU-s szankciók viszont-következményeit, beszélt az ázsiai partnerekkel történő szorosabb együttműködésről és a Krím félsziget elektromos mizériájáról is – az interjú a Vedomosztyi nevű orosz lapban jelent meg hétfőn.

 

1, Az esetleges új EU-s szankciókról:

Medvegyev miniszterelnök elmondta a Vedomosti újságnak, hogy új Moszkva-elleni EU-s szankciók esetén, melyek a pénzügyi- illetőleg az energia-szektort érintenék, Oroszország lezárhatja a légterét az EU-s légitársaságok előtt. “ők azok (a Nyugat) akiket meg kellene kérdezni, hogy lesznek e új szankciók. De ha lesznek az energetikai szektorhoz, vagy a financiális szektorunkhoz kapcsolódó új szankciók, mi asszimetrikus választ fogunk adni (aszimmetrikus = aránytalan, egyenlőtlen, ez lehet kisebb vagy nagyobb – itt ő nagyobbra gondol). Például: korlátozások a szállítási\közlekedés területén. Mi nagyon barátságosan viselkedünk a partnereinkkel, ez az, amiért a légtér Oroszország felett nyitott repülésekre. De ha korlátozni próbálnak minket,szankcionálgatással, meglesz a válaszunk” – mondta Medvegyev az interjúban.

A miniszterelnök elmondta, hogy bizonyos Nyugati légitársaságok csődbe mennének, ha ki lennének tiltva Oroszország légteréből. “De ez egy rosz opció. Szeretném ha a partnereink felismernék és tudatosítanák ezt magukban adott pillanatban. Különösen, hogy a szankciók ellenünk nem segítenek az ukrán szituáció megoldásában, nem járulnak hozzá a megoldáshoz. Ők hibáznak, és egy abszolút többsége politikusaiknak érti ezt. Ott csak a gondolkodásképtelenség van, sajnos, az akarat, hogy nemzetközi ügyekben kényszert próbáljanak használni” – mondta Medvegyev.

 

2, Ukrajna

Az ukrajnai konfliktusról elmondta, vannak esélyek a megoldására, ha az ukrán vezetésben megvan a politikai akarat a javaslatok végrehajtására, melyeket Oroszország bemutatott nemrégiben.

 

3, Az új szankciók veszélyeztetik a globális biztonságot

Jövőbéli szankciók Oroszország ellen akadályozhatják a globális biztonság stabilitását, mert gazdasági szankciók politikai szankciókhoz vezetnek. “Mi megértjük, hogy először a szankciók gazdasági jellegűek, de politikai szankciók jönnek válaszul és a politikai dolgok mindig asszimetrikusak. És fenyegetőbb, mint a gazdasági jellegűek, mert a világ globális biztonsági rendszerét ássa alá. Remélem, hogy a Nyugati partnereink döntéshozói között nincsenek őrültek” – mondotta Medvegyev a Vedomosztyi újságnak.

4, Medvegyev az orosz befektetésekről

 

Medvegyev elmondta, hogy Moszkva számít szignifikáns befektetésekre az orosz régiókban, az orosz távol-keleti régiókat is benne foglalva, ezek a befektetések egyaránt érkeznek orosz beruházóktól illetőleg külföldi nagyvállalatoktól, beruházóktól is.

 

5, Oroszország Ázsia felé fordul Szibéria és az orosz Távol-kelet fejlesztése érdekében.

Oroszország Ázsia felé fordul, nem csak pont a Nyugati szankciók miatt, hanem mert diverzifikálni kell az áru-áramlást – mondja: “Oroszország kereskedelme Kínával jelenleg olyan 1OO milliárd USD körüli, míg Európával 45O milliárd USD. Ez gyakorlatilag a fele az orosz kereskedelemnek, szóval magától értetődő, hogy jobban nyitni kell, erősebben jelen kell lenni Ázsia pacifikus régióiban” – mondja a miniszterelnök – ” A kereskedelmet és a beruházási volumeneket fejleszteni kell Kínával, Vietnammal és más ázsiai résztvevőkkel is” (szó szerint “más ázsiai játékosokkal is a pacifikus régióból).

 

6, Medvegyev a krími energia-vágásról (Kijev lekapcsolta a Krímet az áramszolgáltatásról)

Medvegyev elmondta, hogy Oroszország korlátozni fogja az ukrán elektromos- energiaszállítást, (tudni kell ,hogy Kijev levágta a Krímet az elektromos ellátó-rendszerről, de Kijev meg Oroszországból vásárolja elektromos energiájának egy nagyon nagy részét, szóval ez nagyon rossz lépés volt az ukrán vezetéstől).

” Ukrajna bizonyos részei Oroszországból kapják az elektromos áramot. És aki ilyen nem igazán okos lépést csinál, mint a Krím levágása az elektro-hálóról, annak tudatában kell lennie, hogy asszimetrikus (ellen) lépések bizony lehetségesek.

Medvegyev elmondta, hogy önálló energia-rendszerre fog majd támaszkodni a Krím, ez a jövőben lesz megépítve. “figyelembe véve, hogy a Krím egy energiaéhes terület, ez evvel szintén politikai játék részévé válik” (az ukránok általi elektro-vágásra utal).

 

7, 4O milliárd USD a Rosznyefty számára

Medvegyev elmondta, hogy a Rosznyefty olaj-óriás 4O milliárd amerikai dollárt kapott az orosz állami finanszírozásokból az elosztáskor, ami felelősségteljes és indokolt volt, mert egy gyorsan megtérülő állami beruházást eszközöltek ezzel.

“Ez a szám ( 4O milliárd USD) lenyűgözően hangzik, de a Rosznyefty 1 év alatt visszafizeti kamatostól” – válaszolta Medvegyev az újságírói kérdésre, miért kapott a Rosznyefty pénzt. Nem mellékes az sem, hogy a Rosznyefty mint minden cég beruházási forrás igényes, és mivel az EU-s szankciók miatt banki hiteleket Nyugaton nem kap, így most az orosz állam vált hitelező-beruházóvá a cégben a más országbéli partnerek mellett.

“A Rosznyefty számára prioritás a termelés fenntartása és növelése, mióta a Rosznyefty az orosz állami költségvetésünk egyik fő hozzájárulójává vált, azóta nekünk is érdekünk a cég jól-teljesítése, így ebben a tekintetben nekünk is érdekünk a cég beruházás volumenének emelése”.

Még augusztusban, Igor Sechin a Rosznyefty főnöke kérte a 4O milliárd USD-os invesztet, mivel a Nyugati szankciók miatt a cég nyugati forrásait megvágták, sok más orosz olajcéggel együtt, ezeket most az állam hitelezi meg, cserébe az orosz állam kapja a profitot is a hitelekre, a nyugati bankok helyett.

 

Vedomosztyi

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...