2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Medvegyev: nukleáris katasztrófához vezet, ha nem kapjuk meg a biztonsági garanciákat

Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és a Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese a Rosszijszkaja Gazeta című napilapnak írt egy hosszabb cikket, amelyben összefoglalja gondolatait arról, hogy a 2022-es év hogyan változtatta meg örökre a világrendet.

“Az egyetlen dolog, ami ma megállítja ellenségeinket, az annak a megértése, hogy Oroszországot a nukleáris elrettentésről szóló [doktrína] fogja vezérelni. És ha valós fenyegetésről van szó, akkor cselekedni fogunk” – írta Medvegyev vasárnap este megjelent cikkében – megjegyezve, hogy egy ilyen komor forgatókönyv esetén már senki sem fog azon vitatkozni, hogy az “megtorló vagy megelőző csapás”.

Ezért a nyugati világ egyfelől az Oroszország maximális megalázására, feldarabolására és megsemmisítésére irányuló égető vágy, másfelől a nukleáris apokalipszis elkerülésének vágya között egyensúlyoz” – magyarázta.

Amíg Oroszország nem kapja meg az általa követelt biztonsági garanciákat, addig a világ “továbbra is a harmadik világháború és a nukleáris katasztrófa szélén fog tántorogni” – írta Medvegyev, megjegyezve, hogy Moszkva mindent megtesz és továbbra is meg fog tenni “mindent, amit csak tudunk, hogy ezt megakadályozzuk”.

A Nyugat készen áll arra, hogy Kijev megbízottjain keresztül teljes körű háborút indítson ellenünk, beleértve egy nukleáris háborút is?

Tavaly decemberben Oroszország biztonsági javaslatok listáját nyújtotta be az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, többek között arra sürgetve a Nyugatot, hogy tiltsa meg Ukrajnának a katonai blokkba való belépését, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO vonuljon vissza az 1997-es határaihoz, mielőtt terjeszkedni kezdett volna.

Miután az USA és a NATO határozottan elutasította, mondván, hogy csak korlátozott stratégiai fegyverzetellenőrzési tárgyalásokban érdekeltek, nyilvánvalóvá vált, hogy Moszkvának “nincs kivel és nincs miről tárgyalnia” a Nyugattal – érvelt Medvegyev. És amikor februárban “az ukrán drogosok bejelentették, hogy fel akarják éleszteni nukleáris arzenáljukat”, Moszkvának nem volt más választása, mint cselekedni – állította.

“A világunk megváltozott, örökre. És a fő kérdés továbbra is az… milyen jövő kezdődik ma?” – írta.

“Az új leszerelési megállapodások jelenleg irreálisak és szükségtelenek” – ismételte meg Medvegyev. “Min. él hamarabb kapjuk meg a maximális biztonság országunknak megfelelő garanciáit, annál hamarabb normalizálódik a helyzet”.

A hónap elején Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva hajlandó újra megvitatni a biztonsági garanciák témáját, ha a Nyugat komolyan gondolja, de addig is Oroszország továbbra is megfelelően fog reagálni a NATO további bővítésére. Az ukrajnai konfliktus februári eszkalálódása óta a blokk lépéseket tett Svédország és Finnország felvételére a soraiba, bár a bővítést még nem véglegesítették.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó