2023, december 5.
-1.5 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Medvegyev kilátásba helyezte a davosi fórum orosz bojkottját

Kilátásba helyezte a davosi Világgazdasági Fórum bojkottját Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra az esetre, ha a szervezők nem változtatják meg a több orosz üzletember részvételét elutasító döntésüket.

Medvegyev ezt kedden jelentette ki újságíróknak a líbiai rendezésről megrendezett palermói tanácskozás szünetében. Az orosz kormányfői reagálás előzménye, hogy a Financial Times brit gazdasági napilap november 6-án közölte: Oleg Gyeripaszka, Viktor Vekszelberg és Andrej Kosztyin vezető orosz üzletembernek értésére adták, hogy nem látnák őket szívesen a januári davosi tanácskozáson.

A de facto elutasítás hátterében az áll, hogy noha mindhárman gyakori részvevői voltak a svájci fórumnak, áprilisban felkerültek az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára. A lajstromba vétel önmagában még nem lenne ok az érintettek távoltartására, ám az Interfax orosz hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó informátorra hivatkozva rámutatott: a fórumon való részvétel nem ingyenes, az átutalt részvételi díj elfogadása pedig elvileg másodlagos amerikai gazdasági büntetőintézkedések kockázatát vonhatja maga után. Medvegyev kijelentette, hogy amennyiben az orosz üzletemberek részvételének korlátozását nem szüntetik meg, Moszkva kénytelen lesz lemondani az állami tisztségviselők és állami tulajdonrésszel rendelkező vállalatok davosi megjelenését.

“Akkor senki sem utazik el oda” – hangoztatta az orosz kormányfő.

Medvegyev elmondta, hogy az eltanácsolt orosz üzletemberek esetét megbeszélte Alain Berset svájci elnökkel, aki megígérte neki, hogy tájékozódni fog az ügyben. A miniszterelnök “nagyon furcsának” nevezte a döntést.

Oroszország elnöki szinten utoljára 2011-ben, kormányfőin pedig 2013-ban képviseltette magát Davosban. Moszkva azonban, a Nyugattal – a Krím félsziget és az ukrán válság miatt – megromlott kapcsolatai ellenére is minden évben egy miniszterelnök-helyettes vezette delegációt küldött Davosba. Ezeknek rendre több tárcavezető is a tagja volt.

Az elegáns svájci hegyvidéki üdülőhelyen 1971 óta évente megtartott a tanácskozás szervezője a Klaus Schwab német professzor által megalapított World Economic Forum elnevezésű non-profit szervezet. MTI

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: a Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat szerezni Ukrajnának

A Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat felszabadítani az ukrán hadsereg megsegítésére - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az ABC News vasárnapi műsorában John Kirby-t arról...

A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a Szófia és Kijev közötti megállapodást, amelynek értelmében páncélozott harckocsikat szállítottak volna Ukrajnának. Azt állította, hogy a katonai...

Felmérés: nőtt az ukránok száma, akik béketárgyalásokat akarnak

Az ukránok szinte egyenlően megosztottak a továbblépést illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban - jelentette a helyi állami ellenőrzésű média vasárnap a Rating csoport novemberben...
spot_img

Videó