2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Medvegyev cáfolta a nyugati sajtóhíreket Putyinról

MedvegyevAz orosz kormányfő cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin komoly sérülést szenvedett volna, és azt is, hogy kettejük között problémák lennének. Ezt Dmitrij Medvegyev finnországi látogatása előtt nyilatkozta, interjúját szerdán az Interfax hírügynökség ismertette. Az orosz kormányfő hosszabb szünet után adott részletes, bel- és külpolitikai kérdésekre is kiterjedő interjút külföldi újságíróknak. “Vlagyimir Putyin él és egészséges, és hála istennek minden rendben van nála. Semmi komoly nem történt” – válaszolta Medvegyev az orosz és a finn sajtó képviselőinek a Putyin egészségi állapotát firtató kérdésekre. Az orosz médiában és a világsajtóban az utóbbi hetekben megjelent értesülések szerint az orosz elnöknek fáj a háta, s emiatt mondta le, illetve halasztotta el külföldi programjait. Putyin szóvivője korábban azt közölte, hogy az államfő dzsúdó edzés közben szenvedett izomhúzódást. Dmitrij Medvegyev Putyinnal való kapcsolatáról szólva elmondta, hogy abban semmilyen változás nincs május 7. óta, amikor az államfői és kormányfői poszton helyet cseréltek.

 

A miniszterelnök azt is cáfolta, hogy a kormány és az elnöki hivatal között léteznének ellentétek. Közölte, nincs abban semmi különös, hogy a kormányban személycserék történnek. Hozzátette hogy egyes esetekben “az átláthatóság biztosítása érdekében vizsgálatra van szükség, és meg kell hozni a szükséges döntéseket”.

Az orosz államfő a múlt szerdán mentette fel posztjáról Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, aki milliárdos nagyságrendű korrupciós botrányba keveredett. Október közepén Oleg Govorun regionális fejlesztési miniszter kérte felmentését, miután Vlagyimir Putyin államfőtől fegyelmit kapott.

Dmitrij Medvegyev az orosz ellenzékre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a társadalom aktivizálódása önmagában helyes dolog, és úgy vélte, hogy a hatalommal szembeni kifogások egy része “valószínűleg igaz, s a hatalom arra köteles reagálni”.

Medvegyev kifogásolta, hogy lassú az a folyamat, amelynek célja az EU-tagállamok és Oroszország közötti vízumkötelezettség eltörlése.

Medvegyev szerint az orosz-amerikai kapcsolatokat nem újraindítani kell, csupán fejlesztésük szükséges. Barack Obama újraválasztását értékelve kifejtette, hogy az amerikai elnök olyan ember, aki meghallgatja az érveket, képes kommunikálni és döntéseket hozni. Remélte, hogy Obama a következő ciklusban is megőrzi ezt a hozzáállást.

Dmitrij Medvegyev az orosz fegyverkezést nem tartja militarizálásnak. A hadsereget korszerűsíteni kell, “nem lehet a hetvenes években gyártott tankokkal felvonulni, és új automata fegyverekre is szükség van” – mondta. Hozzátette, hogy az atomhatalom Oroszországnak kötelessége megfelelő állapotban tartania nukleáris fegyverzetét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...