2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Medvegyev: az USA tervei a harmadik világháborúval fenyegetnek

Az Egyesült Államok és szövetségesei majdnem a harmadik világháborút robbantották ki azzal, hogy Oroszország megtámadására készültek, amelynek nem volt más választása, mint tenni ellene – mondta hétfőn Dmitrij Medvegyev volt elnök. Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetőségéhez szólt.

“Pártunknak segítenie kell, hogy a világ népei megértsék, hogy a folyamatban lévő különleges hadművelet kényszerű és utolsó mentsvár volt az USA és szatelitjei agresszióra való felkészülésére” – mondta Medvegyev.

Nyilvánvaló, hogy a világ a történtek miatt közel került a harmadik világháború veszélyéhez” – tette hozzá.

Medvegyev “súlyos válságról” beszélt az ENSZ-ben és más nemzetközi intézményekben is, amelyeket a nemzetközi viták megoldására hoztak létre, de a Nyugat ehelyett csatatérré változtatta őket.

“Ellenfeleink megpróbálnak minél több szavazatot szerezni oroszellenes kezdeményezéseik támogatására, olyan alattomos eszközökkel, mint a gazdasági nyomásgyakorlás, a zsarolás és a politikai megvesztegetés” – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy az orosz diplomácia fő küldetése továbbra is a Nyugat e “cinikus vonalának” ellensúlyozása.

Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, majd a kormánypárt elnöke és miniszterelnök lett. A miniszterelnöki tisztségről 2020-ban mondott le, hogy a nemzetbiztonsági tanácsot vezesse.

Bár elnöksége idején a Nyugat “liberálisnak” tartotta, Medvegyev 2022 februárja óta egyenesen és nyíltan nyilatkozott az ukrajnai különleges katonai műveletről. Éppen a múlt héten gúnyolódott a davosi Világgazdasági Fórumon, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy a jelenlegi konfliktus Oroszország számára egzisztenciális jellegű, amit szem előtt kell tartani, amikor a nukleáris fegyverekről és azok esetleges használatáról van szó.

Oroszország 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

A Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....