2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Másfél millió dollárt érő nyersgyémántot találtak Oroszországban

Másfél millió dollárt érő, 121,96 karátos gyémántot találtak a jakutföldi Jubilejnaja bányában – jelentette be csütörtökön az Alrosza orosz gyémántbánya-vállalat. Az oktaéder (dupla piramis) alakú, ékszerminőségű drágakő enyhén sárgás árnyalatú, periférikus részeiben apró olivin- és szulfid-grafit zárványokkal.

A drágakő a cég sajtóközleménye szerint 31,28 x 30,00 x 28,57 milliméteres. Szakértői becslés szerint a gyémánt csiszolatlan formájában 1,5 millió dollárt érhet. A Jubilejnaja kimberlitcsőben (kürtőszerűen kitermelt bányában) tavaly több, 50 és 138 karát közötti súlyú kristályt találtak. Ezek egyike, egy 70,06 karátos gyémánt a “Győzelem 70 éve a Nagy Honvédő Háborúban” elnevezését kapta.

Az elmúlt száz év legnagyobb, 1111 karátos gyémántját Botswanában találták 2015 novemberében, a kanadai Lucara Diamond Corporation bányájában. A teniszlabda-nagyságú gyémántot épp e héten, egy fokvárosi bányászati konferencia alkalmából tartott ceremónián nevezték el Lesedi La Ronának, amely a Botswanában beszélt setswana nyelven azt jelenti, hogy “a mi fényünk”. A nevet nyilvános pályázaton választották ki, amelyen Botswana bármely állampolgára részt vehetett. A győztes javaslatot pénzzel jutalmazták.

A mi fényünket rövidesen egy titkos világkörüli roadshow-n mutatják be potenciális vásárlóknak. Értékét nehéz felbecsülni, az jelentősen függ a csiszolás módjától. Más adásvételek alapján 40 és 60 millió dollár közötti áron kelhet el. A botswanai, karowei nyíltszíni fejtőben több rendkívüli méretű kristályra bukkantak, egyebek között egy 813 karátosra.

A világ eddig ismert legnagyobb nyersgyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek rá Dél-Afrikában. A brit uralkodói koronát és jogart a belőle csiszolt briliánsok ékesítik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS