2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Már Oroszországé a világ negyedik legnagyobb devizatartaléka

Oroszország a negyedik helyre lépett előre a világ legnagyobb gazdaságai között a devizatartalékok tekintetében – derül ki a RIA Novosztyi hírügynökség szombaton közzétett elemzéséből.

Az év első kilenc hónapjában Oroszország állománya – beleértve a Nyugat által az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt befagyasztottakat is – 540 milliárd dollárra emelkedett, derül ki a központi bank adataiból.

Ezzel Oroszország kiszorította Indiát, amely tavaly nyár óta a negyedik helyet foglalta el. India szeptember végi állománya 532 milliárd dollárt tett ki. A két ország 2015 óta versenyez egymással ebben a mutatóban.

Kína megőrizte örökös vezető helyét a nemzetközi tartalékok tekintetében, idén szeptember végén elképesztő, 3,193 billió dolláros állományával. A második helyen Japán állt 1,238 billió dollárral, a harmadik pedig Svájc 892 milliárd dollárnyi eszközzel.

A jelentés szerint érdekes tendencia volt megfigyelhető a tízes lista alsó felében, ahol a feltörekvő gazdaságok megelőzték fejlett piaci társaikat. Hongkongot Szaúd-Arábia kiszorította a hatodik helyről, Brazília a kilencedik helyre lépett előre, Szingapúr pedig a tizedik helyre szorult vissza. Dél-Korea a hetedik helyre esett vissza.

Németország és az Egyesült Államok megtartotta tavalyi 11. és 12. helyét, Franciaország pedig a 13. helyre lépett előre, amelyet Olaszország követett. Mexikó három helyet javítva a 15. helyre került. Thaiföld, az Egyesült Királyság, Izrael, Lengyelország és a Cseh Köztársaság zárta a top 20-at.

A tanulmányt a RIA Novosztyi készítette a világ 90 legnagyobb gazdaságának központi bankjaitól származó adatok alapján 2021-től. A végső mintába a legnagyobb tartalékokkal rendelkező 50 gazdaság került be, amelyek november közepén hozták nyilvánosságra a szeptemberi adataikat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...