2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Már Oroszország India legnagyobb műtrágyaszállítója

Oroszország most először lett India legnagyobb műtrágyaszállítója – jelentette hétfőn a Reuters egy kormányzati tisztviselőre hivatkozva, aki szerint az orosz exportőrök elfogadható árakat ajánlottak.

Az orosz exportőrök a jelentések szerint a 2022/23-as pénzügyi év első felében 21%-os részesedést szereztek az indiai műtrágyapiacból, megelőzve ezzel Kínát, India korábbi legnagyobb beszállítóját.

Az orosz export a jelentések szerint 371%-kal, 2,15 millió tonnás rekordmennyiségre emelkedett április és október között. Pénzben kifejezve India importja ebben az időszakban 765%-kal, 1,6 milliárd dollárra nőtt.

“India az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kiéleződése után küzdött a műtrágyák elfogadható áron történő beszerzéséért. Az orosz szállítások időben és elfogadható áron érkeztek. Ez segített elkerülni az esetleges hiányt” – mondta a forrás a hírügynökségnek.

A meg nem nevezett tisztviselő elmondta, hogy India néha tonnánként több mint 70 dollárral alacsonyabb árat kapott a globális áraknál. Hozzátette, hogy Oroszország talált egy nagy vevőt, aki helyettesítheti azokat az európai nemzeteket, amelyek igyekeztek elzárkózni az orosz szállításoktól.

Oroszország részesedése az indiai műtrágyaimportból az elmúlt pénzügyi évben 6% körül mozgott, míg Kína részesedése 24% volt. A 2022/23-as év első felében Kína Indiába irányuló exportja a felére, 1,78 millió tonnára csökkent a növekvő orosz kínálat közepette.

A műtrágyák világpiaci ára márciusban ugrott meg, miután az USA, az EU és a szövetséges államok szankciókat vezettek be az Oroszországból és Belaruszból származó műtrágyaszállítások ellen. Míg a nyugati országok azóta visszavonták a tilalmat, Oroszország új piacokat talált exportjának, főként Ázsiában és a szankciók feloldása ellenére sem szállít Európába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...