2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Már négy EU-tagállam utasította el Ukrajna felszólítását a hadköteles férfiak kiadatására

Csehország szerdán bejelentette, hogy nem küldi vissza Ukrajnába a menekültként érkezett hadköteles korú férfiakat, hogy besorozzák őket. Németország, Ausztria és Magyarország már korábban hasonló nyilatkozatot tett.

Az európai egyezmények kizárják a kiadatást olyan dolgok miatt, mint a dezertálás vagy a behívók elkerülése – mondta Vladimir Repka, az igazságügyi minisztérium szóvivője az iDnes című kiadványnak. Hozzátette azonban, hogy ha Ukrajna egyedi kiadatási kérelmeket nyújt be, hivatkozva az általuk esetlegesen elkövetett konkrét bűncselekményre, akkor Prága megfontolás tárgyává teheti azokat.

Magyarország egyenesen kizárta a kiadatás lehetőségét.

“Nem vizsgálunk egyetlen ukrán menekültet sem, hogy megállapítsuk, behívták-e őket katonai szolgálatra. Magyarország nem adja ki őket Ukrajnának” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ATV-nek szerdán. “Minden ukrajnai menekült biztonságban van Magyarországon”.

A Deutsche Wellének nyilatkozó német tisztviselők a hét elején azt mondták, hogy Berlin nem szándékozik visszaküldeni a sorköteles menekülteket, mivel a dezertálás és a behívó alól való kibújás a német jog szerint nem bűncselekmény. Hivatalos becslések szerint több mint 123 ezer hadköteles korú ukrán férfi tartózkodik Németországban menekültként.

Bécs volt az első, amely megtagadta a hadköteles korú férfiak kiadatását. Az Ausztriában tartózkodó 101 000 ukrán menekült között mintegy 14 000 potenciális sorköteles van.

“Ez az államiságunkba való masszív beavatkozás lenne, ezt soha nem tennénk meg” – mondta a belügyminisztérium szóvivője az Exxpress nevű outletnek szeptember 7-én.

Ezzel szemben Lengyelország már megkezdte néhány ukrán férfi visszaküldését a magyar média beszámolói szerint.

Volodimir Zelenszkij elnök kormánypártjának egyik vezető törvényhozója augusztus végén azt mondta, hogy Ukrajna kérheti a hadkötelesek kiadatását az EU-tól. A kijevi kormány a közelmúltban újabb mozgósítást jelentett be, hogy pótolja a harctéri veszteségeket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint 70 ezerre becsült az elmúlt három hónap súlyos harcai során.

Zelenszkij a múlt hónapban elbocsátotta az összes sorozási biztost, és a széles körű korrupcióra hivatkozva elrendelte a katonai szolgálat alóli orvosi mentességek felülvizsgálatát. Új szabályokat fogadtak el, amelyek lehetővé teszik a mentális rendellenességekben, krónikus betegségekben, tuberkulózisban és HIV-fertőzöttségben szenvedők besorozását is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó