2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Már az Egyesült Államok Európa fő olajszállítója

Európa lett az amerikai kőolaj fő importőre az orosz nyersolajra vonatkozó uniós korlátozások közepette – jelentette pénteken a Bloomberg a US Census Bureaura, az amerikai népszámlálási hivatal adataira hivatkozva.

A jelentés szerint idén januártól májusig Európa nagyjából 213,1 millió hordó nyersolajat importált Washingtontól. Ezzel a régió 2016 óta először előzte meg Ázsiát, mint a legnagyobb amerikai kőolajimportőr ugyanebben az öt hónapos időszakban. Az adatok azt mutatják, hogy Ázsia csak 191,1 millió hordót kapott az USA-tól ebben az időszakban.

Az olajszállítások átirányítása az orosz olajra vonatkozó súlyos szankciók közepette történt, amelyeket az USA, az EU és szövetségeseik az ukrajnai offenzívára válaszul vezettek be. Az EU nemrég részleges embargót vezetett be az orosz olajra, és csökkentette az importot, azzal a céllal, hogy csökkentse az orosz olajprofitot, és ezáltal elvegye Moszkva lehetőségét az ukrajnai katonai művelet finanszírozására.

Az Egyesült Államok eközben árplafon bevezetését javasolta, és képviselői jelenleg próbálnak támogatást szerezni a kezdeményezéshez, elsősorban Kínában és Indiában. A két ország a közelmúltban fokozta az orosz olajvásárlásokat, mivel szívesen kihasználják a nagy árengedményeket, amelyeket Moszkva kínál az export átirányítása érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...