2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Maláj utasszállító – Az Almaz-Antej a teljes jelentését átadta a TASZSZ orosz hírügynöskégnek (videó)

Az Almaz-Antej orosz fegyvergyártó felhatalmazta szerdán a TASZSZ hírügynökséget, hogy teljes terjedelmében közzétegye a konszern jelentését a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének tavalyi kelet-ukrajnai katasztrófájáról, mivel a jelentés az elmúlt napon különböző változatokban tűnt fel a világhálón. Az orosz fegyvergyártó konszern szerint keddi sajtótájékoztatójuk óta számos újságíró és szakember kereste meg a vállalatot a jelentés különféle verzióinak eredetiségét illetően.

A TASZSZ szerdai tudósításában azt írta: a hivatalos, teljes terjedelmű anyagban olyan számítások adatai találhatók, amelyeket a fizikai kísérletek előkészítése során, illetve e kísérletek után készítettek. A konszern illetékesei e számítások alapján állapították meg, hogy a Boeingre az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőttek ki Buk légvédelmi rakétarendszerből egy 9M38 típusú rakétát.

a Boeingre az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőttek ki Buk légvédelmi rakétarendszerből egy 9M38 típusú rakétát

A hírügynökség szerint a jelentés magában foglalja a gépet ért főbb sérülések értékelését, így a géptesten, a pilótafülkén és a hajtóműveken történt repeszbecsapódásokat ábrázoló fotókat, akárcsak olyan matematikai számításokat, amelyekből az említett becsapódások alapján a rakéta repülési ívére lehet következtetni. A jelentésben az ezzel kapcsolatos kísérletek eredményei olvashatók, akárcsak a szakemberek következtetései azzal kapcsolatosan, hogy a rakéta tartalmazhatott-e a nemzetközi vizsgáló bizottság által bemutatott, i-gerenda formájú roncsoló repeszeket.

A TASZSZ a fentieken kívül olyan, nagy sebességű kamerákkal készített videofelvétel-részleteket is közölt az elvégzett kísérletről, amelyeken több nézőpontból, lassítva látható a robbanás iránya és a roncsoló repeszek szoródása. A kísérleteket július 31. és október 7. között hajtották végre – írja az orosz hírügynökség, amely szerint annak eredményei megerősítik a konszern szakembereinek következtetéseit. Ezek szerint – írja a TASZSZ – az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló Zaroscsenszkéről indították a rakétát. E kísérlet eredményei tették lehetővé a rakéta típusának pontos meghatározását is. Az Almaz-Antej által szolgáltatott adatok alapján nagy biztonsággal állítható – teszi hozzá a hírügynökség -, hogy a tragédiát okozó rakéta a 9M38-as típus egy régi változata volt. A konszern keddi perezentációja a http://tass.ru/eksperiment-almaz-anteya internetes címen érhető el.

A TASZSZ emlékeztet, hogy ez immár Almaz-Antejnek a vizsgálatokról szóló második jelentése. Az elsőt június elején készítette, annak is a teljes anyaga megtalálható a világhálón a http://tass.ru/boeing-presentation/vvedenie/ weboldalon.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel a fedélzetén az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával. A nyomozás első szakasza – amelynek összegzését kedden tették közzé – nem nevezett meg felelősöket, de arra a következtetésre jutott, hogy a katasztrófát egy szovjet-orosz rakéta okozta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....