2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Magyarországon kívül 9 másik európai ország nyitott számlát a gázfizetéshez

Magyarország mellett kilenc európai ország nyitott számlát egy orosz bankban, hogy az Oroszország által javasolt rendszerben fizethessenek a földgázért, de nyilvánosan nem beszélnek róla – mondta Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió műsorában, amelyet a RIA Novosztyi szemlézett.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az Oroszországból földgázt importáló európai cégek egy része beleegyezett az Oroszország által javasolt fizetési konstrukcióba, de ezt nem mondják ki őszintén, és a nyugati média segítségével hamis információkat terjesztenek Magyarország álláspontjáról.

Gulyás elmondta, hogy az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért,

ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre – szögezte le. – Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi – jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért – tette hozzá Gulyás Gergely.

Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy az ország kész rubelben fizetni az orosz gázért, Szijjártó Péter pedig hangsúlyozta, hogy az Oroszországból Bulgáriába irányuló gázszállítások leállítása nem érinti a Magyarországra irányuló tranzitot.

Március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az Európai Uniónak és más, Oroszországgal szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országoknak szánt földgázszállításokért fizetendő összegeket rubelre váltják át, hogy a fizetéseknél ne használjanak többé a kompromittálódott dollárt és eurót.

Az elnök ezután aláírta az erre vonatkozó rendeletet, és közölte, hogy ha a barátságtalan országok április 1-jétől nem fizetnek rubelben, Oroszország ezt a gázszerződések értelmében mulasztásnak tekinti. Az új rendszer keretében a Gazprombank speciális deviza- és rubelszámlákat nyit a külföldi vevők számára a rubel alapú gázelszámoláshoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott "rohambrigádokba", és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban...