2024, március 1.
10.9 C
Budapest
1.1 C
Moszkva

Magyarország felajánlotta, hogy kifizeti a Barátság-kőolajvezeték tranzitdíját Ukrajnának

A magyar olaj- és gázipari vállalat, a MOL tárgyalásokat kezdeményezett a Barátság-kőolajvezeték tranzitdíjfizetési kötelezettségek átruházásáról – értesült a RIA Novosztyi.

“A nyersolaj szállítása a Barátság-vezetéken keresztül információink szerint több napja szünetel, mivel a bankok részéről technikai problémák merültek fel az orosz fél által fizetett tranzitdíjjal kapcsolatban” – közölte a vállalat.

A MOL megjegyezte, hogy több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik, de a vállalat tárgyalásokat kezdeményezett az olajszállítás kifizetésének vállalásáról.

Korábban kedden Igor Demin, a Transnyefty elnöki tanácsadója közölte, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az orosz olaj szivattyúzását a Barátság vezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. Szerinte ez azért történt, mert az orosz fél az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni a tranzitért. A Transznyefty ugyanakkor alternatív fizetési lehetőségeken dolgozik.

A Barátság kőolajvezeték a Szamara régióban kezdődik, áthalad Brjanszkon, majd elágazik az északi és déli szakaszra, áthalad Beloruszon, Ukrajnán, Lengyelországon, Németországon, Csehországon, Szlovákián, Magyarországon, Lettországon és Litvánián.

Az ukrán szakasz az Ukrtransnafta tulajdonában van, míg a tranzitért Oroszország díjat fizet.

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló különleges műveletét, a Nyugat növelte a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Az EU például már hét korlátozó intézkedéscsomagot fogadott el, köztük szén- és olajembargót. Vlagyimir Putyin szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: az Egyesült Királyság közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

Nagy-Britannia közvetlen katonai szerepvállalása Ukrajnában soha nem volt titok, de az ország egyik intézményesített médiuma most nyíltan elismerte - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz...

Bloomberg: Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét

Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét, ha nyugati támogatóitól nem kap elegendő lőszert - írja az amerikai Bloomberg hírügynökség. "Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy...

Négy frontszakaszról jelentett sikereket az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki, a donyecki, az avgyijivkai és a herszoni frontszakaszról számolt be az orosz erők előretöréséről csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca. A minisztérium szerint...
spot_img

Videó