2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Magyarország felajánlotta, hogy kifizeti a Barátság-kőolajvezeték tranzitdíját Ukrajnának

A magyar olaj- és gázipari vállalat, a MOL tárgyalásokat kezdeményezett a Barátság-kőolajvezeték tranzitdíjfizetési kötelezettségek átruházásáról – értesült a RIA Novosztyi.

“A nyersolaj szállítása a Barátság-vezetéken keresztül információink szerint több napja szünetel, mivel a bankok részéről technikai problémák merültek fel az orosz fél által fizetett tranzitdíjjal kapcsolatban” – közölte a vállalat.

A MOL megjegyezte, hogy több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik, de a vállalat tárgyalásokat kezdeményezett az olajszállítás kifizetésének vállalásáról.

Korábban kedden Igor Demin, a Transnyefty elnöki tanácsadója közölte, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az orosz olaj szivattyúzását a Barátság vezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. Szerinte ez azért történt, mert az orosz fél az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni a tranzitért. A Transznyefty ugyanakkor alternatív fizetési lehetőségeken dolgozik.

A Barátság kőolajvezeték a Szamara régióban kezdődik, áthalad Brjanszkon, majd elágazik az északi és déli szakaszra, áthalad Beloruszon, Ukrajnán, Lengyelországon, Németországon, Csehországon, Szlovákián, Magyarországon, Lettországon és Litvánián.

Az ukrán szakasz az Ukrtransnafta tulajdonában van, míg a tranzitért Oroszország díjat fizet.

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló különleges műveletét, a Nyugat növelte a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Az EU például már hét korlátozó intézkedéscsomagot fogadott el, köztük szén- és olajembargót. Vlagyimir Putyin szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó