2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Magyarország és Lengyelország elutasította az EU gázkorlátozási tervét

Lengyelország és Magyarország elutasította az EU gázfogyasztás 15%-os csökkentésére vonatkozó tervét – jelentette szombaton a Reuters egy dokumentumra hivatkozva, amelyet Csehország – amely jelenleg a soros elnöki tisztséget tölti be a blokkban – tett közzé.

Az uniós országok a múlt héten állapodtak meg a gázfelhasználás csökkentésének tervéről, hogy a tárolók feltöltése érdekében csökkentsék a gázfelhasználást, miközben az orosz szállítások esetleges leállítása miatt aggódnak. Az EU Tanácsa pénteken hagyta jóvá a tervet. A Reuters szerint azonban a jóváhagyó szavazáshoz csak egyszerű többségre – vagyis a blokk 28 tagjából 15-nek a támogatására – volt szükség.

Magyarország, amely jelenleg tárgyalásokat folytat arról, hogy több gázszállítást biztosítson Oroszországból, kezdettől fogva ellenezte a tervet.

A Reuters által látott dokumentum szerint Budapest megkérdőjelezte a terv jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy az befolyásolná az ország energiabiztonságát.

Lengyelország eközben kezdetben beleegyezett a fogyasztás csökkentésébe, de pénteken a terv ellen szavazott – írja a hírügynökség. Varsó “hibásnak” nevezte a dokumentum jogalapját, és azt mondta, hogy az uniós országok energiamixét érintő döntéseket az összes tagállam egyhangú jóváhagyásával kellene meghozni.

A most elfogadott korlátozási terv nem kötelező, kivéve, ha az EU Tanácsa “uniós riasztást” indít a gázellátás biztonsága miatt. A terv számos kivételt is tartalmaz. Különösen azok a tagállamok mentesülnek a követelmény alól, amelyek nem kapcsolódnak más uniós országok gázhálózataihoz. Ezen túlmenően a tagállamok kérhetik a feltételek enyhítését, ha túllépték a tárolási kapacitással kapcsolatos célkitűzéseiket, vagy ha stratégiailag fontos iparágaik nagymértékben függnek a gáztól.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...