2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Magyar és orosz cég verseng a szerb műtrágyagyárért

A magyar Nitrogénművek Zrt. és az orosz TogliattiAzot is érdeklődik a pancsovai műtrágyagyár iránt, amelyet márciusig elad a szerb kormány – közölte információit hétfőn a Vecernje Novosti című szerb napilap. A legnagyobb orosz ammóniagyártó komoly érdeklődését bizonyítja, hogy földgázt “adtak kölcsön” a veszteséges szerb vállalatnak annak érdekében, hogy az a tavaly június óta szünetelő gyártást újraindíthassa, és felkészülhessen az új stratégiai partner fogadására.

A körülbelül 20 millió dollár értékben “kölcsönadott” gáz árát az új tulajdonosnak kell majd törlesztenie. Emellett a továbbiakban jóval olcsóbban szállítják a gázt a vállalatnak: 1000 köbméter földgázt az eddigi 470 dollár helyett ezentúl 330 dollárért adnak a pancsovai cégnek. Milan Ivovic, a műtrágyagyár szakszervezetének elnöke ismertette a megállapodás részleteit is: ezek szerint a vállalat a szerbiai gázszolgáltatótól (Srbijagas) kapja az energiahordozót, ezzel a céggel egyeztet a szükséges mennyiségről is, ám az árat az orosz megállapodással összhangban határozzák meg.

Ivovic azt is elmondta, hogy naponta körülbelül 1,2 millió köbméter gázt fogyaszt a műtrágyagyár, az orosz fél pedig 60-65 millió köbmétert adott kölcsön, aminek elengedőnek kell lennie addig, amíg valaki meg nem vásárolja a céget a következő két hónapban. A verseny a világ egyik legnagyobb ammóniagyártója, a TogliattiAzot, és a nyolc évtizedes múlttal rendelkező magyar Nitrogénművek Zrt. között éleződhet ki. Ez utóbbi a magyar vegyipar egyik meghatározó képviselője. Szerb szakértők szerint amennyiben az orosz cég vásárolná meg a pancsovai műtrágyagyárat, az némi “elégtételt” jelentene Szerbiának a Déli Áramlat gázvezeték kudarcáért, valamint a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) áron aluli eladásáért.

A pancsovai gyáróriás privatizációja egyébként egyike azoknak, amelyek a “vitatott privatizációk” listáján szerepelnek, és amelyek felülvizsgálatát az EU is követelte Szerbiától. A gyárat 2006-ban 13,1 millió euróért két litván és egy szerb cégből álló konzorcium vásárolta meg az államtól. Egy évvel később azonban leszereltették a 2. üzemcsarnokot, a gyár legértékesebb részét, és 32,5 millió euróért eladták egy orosz társaságnak. Ezzel megszegték az adásvételi szerződést, ami ilyen esetekre legfeljebb a cég öt százalékának eladását teszi lehetővé. Az ügyben nyomozás indult, mert a gyanú szerint a litván-szerb konzorcium a privatizáció során több mint 50 millió euróval károsította meg a vállalatot.

A privatizációt 2009-ben megszakították, a műtrágyagyárat pedig részvénytársasággá alakították, amelynek 68 százaléka a szerb államé, 32 százaléka pedig kisrészvényeseké lett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....