2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Macron kész Moszkvába utazni Putyin elnök bizonyos “gesztusaiért” cserébe

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy nem zárja ki, hogy Oroszországba utazzon és találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel, de csak akkor, ha bizonyos előfeltételek teljesülnek. Párizs támogatja Ukrajnát, de intézkedéseket fog tenni a konfliktus eszkalálódásának elkerülése érdekében – mondta a francia államfő pénteken a TF1 televíziónak, miközben Kijevbe látogatott.

Macron úgy véli, hogy a Putyinnal folytatott további kapcsolattartása nem befolyásolja Franciaország és Ukrajna kapcsolatait. Azt is elmondta, hogy továbbra is tervezi, hogy humanitárius kérdésekről, például az élelmezésbiztonságról folytatja a párbeszédet az orosz elnökkel.

A francia államfő elmondta, hogy egyesek nem értik a kapcsolattartás politikáját Oroszországgal, de “úgy gondolja, hogy Franciaországnak ez a szerepe”, hogy ezt folytassa.

Arra a kérdésre, hogy ellátogatna-e Oroszországba, Macron azt mondta, ehhez bizonyos előfeltételekre és “gesztusokra” lenne szükség az orosz elnök részéről.

Nem részletezte, hogy pontosan mit vár Oroszországtól, de hozzátette, hogy “átlátható módon” és csak akkor lépne kapcsolatba Putyinnal, ha az “hasznos”.

A francia elnök megvédte korábbi kijelentését is, miszerint létfontosságú, hogy Oroszországot ne alázzák meg ukrajnai fellépése miatt.

Franciaország az első világháború után követte el ezt a hibát Németországgal, és ez vezetett ahhoz, hogy a második világháború kitörésekor a béke elveszett – jegyezte meg.

A hét elején Macron felszólította Kijevet, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz és folytassa a tárgyalásokat Moszkvával. Az elnök felvetette, hogy Franciaország közvetítőként szolgálhatna, hozzátéve, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek “tárgyalnia kell Oroszországgal”.

Macron akkor arra figyelmeztetett, hogy az Oroszországgal való elhúzódó ellenségeskedés nem jelent hosszú távon életképes megoldást az európai biztonság szempontjából. Pénteken azt mondta, hogy Franciaországban a konfliktus miatt tovább emelkednek a benzin- és élelmiszerárak, és “rendkívüli időkben rendkívüli döntéseket kell hoznunk”.

Macron csütörtökön érkezett Kijevbe Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Klaus Iohannis román elnökkel együtt. A látogatás során támogatását fejezte ki Ukrajna uniós tagjelölti státusa mellett.

Moszkva reményét fejezte ki, hogy a négy vezető segít Kijevnek abban, hogy “reálisabb” álláspontot képviseljen a konfliktussal kapcsolatban, mondván, hogy további fegyverek szállítása Ukrajnának csak meghosszabbítja a nép szenvedését és további pusztítást hoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...