2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Macron felhívta Putyint

Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt – közölte a Kreml sajtószolgálata.

“A francia fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel” – áll a közleményben.

Megjegyezték, hogy az államfők megvitatták az ukrajnai helyzetet, Macron és Putyin hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a lehető leghamarabb küldjenek egy NAÜ-missziót a zaporizzsjai atomerőműbe, amely a helyszínen felmérhetné a valós helyzetet. Putyin továbbá megerősítette, hogy Oroszország kész a látogatás során a szükséges segítséget nyújtani az ellenőröknek. Hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű területének az ukrán hadsereg általi ágyúzása katasztrófa veszélyét hordozza magában.

Putyin emellett emlékeztette Macront az ENSZ titkárságának és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szakértőinek meghívására, hogy látogassanak el az jelenovkai fogolytáborba, ahol ukrán hadifoglyokat öltek meg az ukrán katonai csapás következtében.

Putyin tájékoztatta a francia államfőt a július 22-én aláírt gabonamegállapodás végrehajtásáról is. Felhívta Macron figyelmét az orosz export előtt álló akadályokra, amelyek nem járulnak hozzá az élelmezésbiztonsági feladatok megoldásához.

“Az orosz és a francia elnök megállapodott abban, hogy folytatják a kapcsolatfelvételt a felvetett és más kérdésekben” – tette hozzá a Kreml sajtószolgálata.

Az Elysée-palota a maga részéről közölte, hogy Macron támogatását fejezte ki a NAÜ szakértői missziójának a zaporizzsjai atomerőműbe küldése mellett. A francia elnök továbbá arra számít, hogy a következő napokban további tárgyalásokat folytat Putyinnal.

A két államfő legutóbbi telefonbeszélgetésére május 28-án került sor, amelyen Olaf Scholz német kancellár is részt vett. Putyin és Macron május 3-án folytatta utolsó kétoldalú megbeszélését.

Oroszország február 24. óta folytat katonai műveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Szerinte a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR erőivel együtt teljes egészében felszabadította a Luganszki Népköztársaság területét és a Donyecki terület nagy részét.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...